SOARTA COMPANIILOR DE STAT – Anunt sumbru de la Guvern: „Este posibil ca unele sa nu supravietuiasca”

1614
S-a deschis metroul din Drumul taberei

Premierul Florin Citu anunta zile negre pentru unele companii de stat. „Este posibil ca unele dintre ele sa nu supravietuiasca”, afirma prim-ministrul Romaniei. Citu se refera la companiile nationale care au pierderi si traiesc din subventia de la stat.

Avand in vedere anuntul premierului, ne intrebam ce se va intampla spre exemplu cu Metrorex, companie de stat despre care ministrul Transporturilor Catalin Drula a declarat ca in prezent acopera 30% din cheltuieli, iar restul banilor vin din subventia de la stat. Mai mult, Drula anunta ca suma ceruta de companie nu poate fi acoperita de buget (click aici pentru a citi).

Citu acuza ca au crescut cheltuielile de personal in ultimii ani, ba chiar s-au dublat, insa nu la fel s-a intamplat si cu performanta celor care lucreaza in administratia publica: „Cheltuielile cu subventiile aproape ca s-au dublat si acestea in perioada 2016-2020, dar nu am vazut o performanta mai buna a acestor companii, din contra, am vazut adancirea pierderilor”.

Drept urmare, Florin Citu ameninta cu inchiderea unor companii de stat daca nu vin cu un plan de restructurare: „Acesta este pretul pe care trebuie sa-l plateasca daca vrem sa mergem mai departe”.

Iata declaratiile facute de Florin Citu:

„Bugetul este o provocare pentru orice coalitie, e adevarat, mai ales ca suntem oameni politici. Am spus clar criteriile de la care pornim cu acest buget anul acesta – fara risipa a banului public. V-am dat cateva exemple – cheltuielile de personal s-au dublat in patru ani de zile. Nu cred ca performanta celor care lucreaza in administratia publica s-a dublat in aceasta perioada. De aceea, in acest an, am vorbit despre cateva reforme si una dintre ele este o reasezare a legii salarizarii, in care sa legam veniturile celor din administratia publica de performanta.

Este momentul sa facem acest lucru, nu doar sa promitem ca vom creste salariile in fiecare an si fara sa cerem ceva la schimb. Nu o cerem doar noi, o cer romanii. Toti romanii vor un aparat public performant si nu trebuie sa ne fie frica sa spunem acest lucru. De aici am pornit cu acest buget, pe de o parte, pe de alta parte, bineinteles, sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie sa spunem stop.

Am spus stop, ajunge, aici oprim aceasta hemoragie a banului public si bataia de joc asupra banului public. Cheltuielile cu subventiile aproape ca s-au dublat si acestea in perioada 2016-2020, dar nu am vazut o performanta mai buna a acestor companii, din contra, am vazut adancirea pierderilor. Asa ca aceste companii de stat care au pierderi trebuie sa vina cu un program de restructurare daca vor sa mai fie sustinute.

Anul trecut am facut acest lucru cu Tarom, se poate face acest lucru, multa lume a spus ca nu se poate. Uitati-va la Tarom – se restructureaza, primeste finantare in continuare si, la un moment dat, o sa fie si pe profit.

Asa vom face cu toate companiile de stat. Este posibil ca unele dintre ele sa nu supravietuiasca sau unii dintre managerii care au administrat prost aceste companii, in acesti ani, ‘sa nu supravietuiasca’, dar acesta este pretul pe care trebuie sa-l plateasca daca vrem sa mergem mai departe„.

1 comentariu la “SOARTA COMPANIILOR DE STAT – Anunt sumbru de la Guvern: „Este posibil ca unele sa nu supravietuiasca”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole