SMECHERIA CU BANII EUROPENI – De ce vom plati mai mult pentru banii luati de la UE
Un guvern fara Florin Citu &friends, cere presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu. Solicitarea a pornit de la faptul ca Romania ar trebui sa primeasca de la Uniunea Europeana 19,62 miliarde granturi si 11,59 miliarde sub forma de imprumut.
Fostul presedinte al Senatului arata insa intr-o postare pe Facebook ca daca mergem mai in profunzime, vedem ca nu totul este atat de roz, si ca acesti bani exista doar pe hartie. Si asta pentru ca pana cand acesti bani vor exista fizic va trece ceva timp, iar pana cand vor ajunge la cei care au nevoie va trece si mai mult.
Pentru a grabi procesul de repornire a economiei Romaniei, Tariceanu propune ca macar pentru suma care se va da drept imprumut sa exista optiunea ca statul sa-si faca propriile imprumuturi, garantand cu sumele pe care urmeaza sa le primeasca de la UE:
“In cazul Romaniei aceasta solutie are un mare inconvenient si anume un ministru de finante slab care reuseste sa ne imprumute la cele mai mari dobanzi din Europa. Asta inseamna ca vom da inapoi mai multi bani. Intre doua rele, a sta dupa birocratia europeana si nationala sau a-l lasa pe Citu sa ne imprumute la dobanzi exorbitante, care ar fi raul cel mai mic? Imi este greu sa aleg. De fapt, aleg a treia optiune, un guvern fara Citu&friends!”.
Iata postarea facuta de Calin Popescu Tariceanu pe Facebook:
“RAUL CEL MAI MIC
Am incercat sa aflu ce este adevarat si ce este doar propaganda cu privire la fondurile alocate tarii noastre de catre Comisia Europeana. Daca ne luam dupa ce spun propagandistii guvernului, Romania este pe cale sa inregistreze cel mai mare succes de la intrarea in UE: sa primeasca a sasea alocare din aceste ajutoare si imprumuturi.
Celor care pun asta pe seama influentei liderilor romani le spun doar atat: daca o sa primim a sasea alocare este pentru ca suntem a sasea tara ca marime (populatie si suprafata) din UE. Deci, lasati-o mai usor cu batutul pumnilor in piept.
Deci, care e realitatea? UE lucreaza la un pachet de 750 de miliarde de euro, pachet compus din 500 de miliarde fonduri nerambursabile si 250 de miliarde sub forma de imprumuturi. O groaza de bani, cum se zice la noi! Din aceste sume Romania ar trebui sa primeasca 19,62 miliarde granturi si 11,59 miliarde sub forma de imprumut.
Viitorul suna bine, zice reclama. Mergand mai in profunzime vedem ca nu totul este atat de roz. Asa cum remarca si Octavian Stireanu in excelenta sa analiza, acesti bani exista doar pe hartie. (vezi aici https://www.cotidianul.ro/tanda-pe-manda-cu-banii-ue/)
Pana cand ei vor exista fizic va trece ceva timp, iar pana cand ei vor ajunge la cei care au nevoie va trece si mai mult. Stim cu totii cat de dificile si consumatoare de timp sunt negocierile politice la Bruxelles motiv pentru care impartasesc opinia dlui Stireanu ca banii se vor vedea, cel mai devreme, in 2021 (cei care reprezinta un imprumut) si grosul sumelor va veni prin 2023.
Daca ne gandim ca 2024 este un an electoral pentru Parlamentul European are foarte mult sens sa ne gandim ca momentul cand vor veni banii va fi bine corelat cu acea campanie electorala.
Pentru a grabi procesul de repornire a economiilor, propunerea mea este ca macar pentru suma care se va da drept imprumut statele sa aiba optiunea sa-si faca propriile imprumuturi, garantand cu sumele pe care urmeaza sa le primeasca de la UE.
Un fel de garantie suverana data de UE. Asta ar scurta, cred eu, traseul aprobarilor, ar flexibiliza modul in care ei pot fi cheltuiti si ne-ar aduce mai aproape de momentul cand banii ar intra in economie. Timpul conteaza.
In cazul Romaniei aceasta solutie are un mare inconvenient si anume un ministru de finante slab care reuseste sa ne imprumute la cele mai mari dobanzi din Europa. Asta inseamna ca vom da inapoi mai multi bani.
Intre doua rele, a sta dupa birocratia europeana si nationala sau a-l lasa pe Citu sa ne imprumute la dobanzi exorbitante, care ar fi raul cel mai mic? Imi este greu sa aleg. De fapt, aleg a treia optiune, un guvern fara Citu&friends!”.