SISTEMUL ENERGETIC: MISCAREA CONSILIULUI CONCURENTEI – Posibile bariere pe piata. Rezolvarea

825

sursa foto: digi24.ro

Consiliul Concurentei a demarat o ampla analiza privind identificarea unor posibile bariere la intrarea pe piata a producatorilor de energie electrica din surse regenerabile.


Pentru punerea in functiune capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile, companiile trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si sa detina toate autorizatiile/avizele impuse de legislatia incidenta, documente emise de mai multe autoritati publice, ceea ce poate transforma autorizarea intr-un proces complex si anevoios.
In perioada urmatoare vor fi finantate noi investitii in capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile, atat prin Programul National de Redresare si Rezilienta, cat si prin alte programe nationale si comunitare de investitii. In acest context, optimizarea procedurilor nationale de autorizare/avizare, cu scopul reducerii timpilor de implementare a proiectelor pentru centralele eoliene si campurile de panouri fotovoltaice, devine o prioritate, fiind foarte important sa se faca diferenta intre reglementarile strict necesare, cu rol esential in asigurarea calitatii serviciilor, si cele care nu sunt strict necesare, chiar potential daunatoare dezvoltarii pietei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (foto).

Eficientizarea procesului de avizare si acordare

In derularea studiului, Consiliul Concurentei va interactiona cu partile implicate in procesul de avizare si racordare, cum sunt Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Ministerul Energiei, compania Transelectrica, operatorii de distributie a energiei electrice, autoritati publice centrale si locale implicate in procesul de avizare, dar si investitori si asociatii ale acestora. La finalul analizei Consiliul Concurentei emite recomandari privind eficientizarea procesului de avizare si racordare la sistemul energetic a noilor capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile sau poate recurge la celelalte instrumente conferite autoritatii de legea concurentei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole