Grid star
companii

SISTEMUL ENERGETIC AL ROMANIEI – Zeci de milioane de euro, alocati pentru primul proiect romanesc de investitii acceptat la finantare din Fondul pentru modernizare. Banca Europeana a facut prima plata

Un important proiect de investitii pentru modernizarea sistemului energetic din Romania primeste peste 22,9 milioane de euro din Fondul pentru modernizare. Astfel, ca urmare a Deciziei pozitive de plata a Comisiei Europene din 6 decembrie 2021, Banca Europeana de Investitii (BEI) a facut prima plata din bugetul Fondului pentru modernizare pentru primul proiect romanesc de investitii acceptat pentru finantare din acest  mecanism, anunta ministerul Economiei.


Proiectul, Linie Electrica Aeriana (LEA) 400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA si transmis catre BEI de Ministerul Energiei in data de 14 septembrie 2021, a fost confirmat, ulterior, de BEI ca investitie prioritara, in conformitate cu prevederile articolului 10d(2) din Directiva (UE) 2003/87 (cu modificarile si completarile ulterioare) cu incadrarea in aria de prioritate “modernizarea retelelor energetice”.

Linie electrica aeriana

Linia Electrica Aeriana (LEA)  400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud este o investitie cu o valoare eligibila de 22,9 milioane de euro si presupune construirea a 35,35 de noi kilometri de linie electrica aeriana, 2 kilometri de linie electrica subterana, precum si extinderea statiilor Constanta Nord si Medgidia Sud. Implementarea proiectului se va realiza in perioada 2021- 2024.
”Ramane o prioritate sa facem cat mai multe investitii in domeniul energiei. Prin Fondul pentru Modernizare, unde avem la dispozitie miliarde de euro, vom avea o parte din sumele necesare sa finantam aceste proiecte de investitii. Avem deja un prim proiect aprobat, care va fi demarat in curand. Vom continua sa facem investitii ca in perioada urmatoare Romania sa devina independenta energetic”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Productie mai mare de energie

Investitia pentru construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud se incadreaza in obiectivele definite prin Directiva (UE) 2018/410, care isi propune rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon si sporirea investitiilor care conduc la indeplinirea tintelor stabilite.
Implementarea proiectului “Noua Linie Electrica Aeriana (LEA) 400kv d.c. Constanta Nord – Medgidia Sud” va permite integrarea unei productii suplimentare de energie electrica din surse regenerabile de circa 685 MW in zona Dobrogea contribuind astfel la securitatea, flexibilitatea si adecvanta Sistemului Energetic National si oferind premisele punerii in functiune a unor noi capacitati de productie de energie din surse regenerabile. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

Reconfigurarea sistemului energetic

Noua linie de 400 kV dintre Constanta Nord si Medgidia Sud are un rol important in procesul de reconfigurare a sistemului energetic si a retelei electrice de transport in acord cu noile directii stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” si „Fit for 55”. Tranzitia energetica impune o adaptare rapida a retelei electrice de transport si intensificarea ritmului de extindere a acesteia prin noi investitii.

Fondul pentru modernizare, instrument cheie pentru proiectele energetice

Fondul pentru modernizare reprezinta un instrument cheie pentru dezvoltarea investitiilor in proiecte energetice, care prevad imbunatatiri in eficienta energetica, modernizarea sistemelor energetice si tranzitia in regiunile dependente de carbune in Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la pretul pietei mai mic de 60% din media UE.
Fondul este finantat prin tranzactionarea pe piata a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030 a caror suma se incadreaza in prezent la peste 14 miliarde de euro pentru Romania. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiaza 12 state din Uniunea Europeana: Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani