SISTEMUL BANCAR SI ECONOMIA ROMANIEI – Impactul economic. Cifrele, facute publice
Impactul economic al sistemului bancar din Romania este estimat la 2.247 miliarde lei in perioada 1990-2020, potrivit studiului ″Contributia sistemului bancar in economie in ultimii 30 de ani″, realizat de KPMG Advisory la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Se arata ca impactul industriei bancare asupra productiei de bunuri si servicii se cifreaza la 2.087 miliarde lei, in timp ce impactul asupra gradului de remunerare a angajatilor si a consumului gospodariilor este de 160 miliarde lei. Totalul impactului direct, indirect si indus in productia de bunuri si servicii adus de sistemul de intermedieri financiare, in perioada 1990-2020, raportat la PIB-ul inregistrat de Romania in 2020, a fost de 198%, arata ARB.
Intermedieri financiare
Potrivit bancherilor, aportul sectorului de intermedieri financiare din Romania poate fi cuantificat in mod direct sub forma ponderii sectorului in PIB. In functie de an, se sustine ca sectorul de intermedieri financiare a contribuit in mod direct intre 2,5% si 3,5% raportat la PIB. Pentru perioada 1990-2020, aportul direct la productia de bunuri si servicii a fost de 1.546 miliarde lei.
Potrivit studiului, activitatea sectorului de intermedieri financiare in Romania conduce si la un efect suplimentar de 10%, sub forma indirecta, asupra economiei din Romania. Acest efect provine in urma cresterii consumului intermediar sau indirect de bunuri si servicii de pe piata din Romania ca urmare a activitatii de intermediere financiara. Activitatea de intermediere financiara reprezinta un stimulent pentru activitatea economiei Romaniei, in general, prin cresterea consumului de bunuri si servicii generata de catre activitatea de creditare.
Impactul economic total (direct, indirect si indus) se ridica la 1,26 din valoarea veniturilor aduse ca si aport la PIB de catre sistemul bancar.
Creditele acordate
ARB anunta ca valoarea totala a creditelor noi acordate intre 2007-2020, conform datelor BNR, s-a ridicat la 1.013 miliarde lei, acestea reprezentand o pondere de 96% din PIB-ul din 2020.
"Aceasta valoare este de 3,6 ori mai mare decat soldul creditului neguvernamental din anul 2020. Din perspectiva impactului asupra gradului de remunerare a angajatilor si a consumului gospodariilor, sectorul de intermedieri financiare din Romania sustinea la finalul anului 2020 un numar de angajati de 52.650. Ca impact direct, remuneratia salariatilor sectorului de intermedieri financiare a totalizat 131 miliarde lei, in perioada 1990-2020.
Remuneratiile angajatilor
Impactul indirect asupra gradului de remunerare a angajatilor din Romania arata un efect suplimentar de 9% din valoarea totala a remuneratiilor din sector. Consumul angajatilor din sector genereaza acest efect sub forma cererii aditionale de produse si servicii si crearii de locuri de munca in alte industrii, in mod indirect.
O buna parte a remuneratiilor angajatilor din cadrul sectorului de intermedieri financiare se reintoarce in economie sub forma consumului din cadrul gospodariilor.
Pentru Romania perioadei 1990-2020, acest efect de tip indus conduce la o crestere de 13% a consumului gospodariilor din Romania. In afara de impactul direct, indirect si indus in productia de bunuri si servicii adus de sistemul de intermedieri financiare, acest sector a contribuit la evolutia societatii romanesti prin initiative sociale, desfasurate prin programe de CSR ample, formarea angajatilor proprii, a societatii, precum si prin introducerea de instrumente si sustinerea de initiative digitale care au dus la modernizarea societatii si alinierea la standardele europene, se arata in studiul KPMG Advisory”, potrivit ARB.