Grid star
camere de comert

SISTEME CAMERALE EUROPENE - Proiectul legislativ propus de CCIR are ca referinte modelele consacrate din Austria, Germania, Franta, Italia

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) anunta ca a luat act cu surprindere de pozitia Consiliului Investitorilor Straini (FIC) cu privire la noul proiect de modificare a legii camerelor de comert din Romania, mai ales prin raportare la faptul ca din aceasta organizatie fac parte reprezentantii unor tari europene in care reglementari similare exista de foarte multa vreme.
 
Proiectul legislativ propus de CCIR are ca referinte modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franta, Italia, Turcia s.a., unde relatia dintre camera de comert si antreprenor este legiferata sub forma afilierii obligatorii sau, dupa caz, prin cotizatii obligatorii.
 
Potrivit unui comunicat de presa, CCIR si camerele de comert din Romania nu s-au infiintat singure in baza O.G. nr. 26/2000 a asociatiilor si fundatiilor, dimpotriva, legea speciala a camerelor de comert din Romania, dupa care acestea functioneaza, instituie prin vointa legiuitorului (Statul care le-a creat), faptul ca afilierea companiilor la acestea este voluntara.

Obligatie legala 

CCIR arata ca in Europa, un model similar Catalogului firmelor a fost implementat cu succes in Ungaria, unde toate companiile inregistrate in Registrul Comertului au obligatia legala de a se inscrie si in Registrul Cameral, administrat de camerele de comert maghiare, companiile trebuind astfel sa plateasca o contributie anuala, in schimbul serviciilor oferite”
"Despre certificatul de competenta a administratorilor din companii vorbesc de mult timp ca fiind necesar inclusiv cei care il contesta astazi, plagiindu-i public denumirea in necesitatea unui permis de conducere al IMM”.

Pozitia Camerei

In regiune, CCIR este membra a Asociatiei Camerelor de Comert din Balcani (ABC), la nivel european este membra a Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Europene (Eurochambres), iar la nivel mondial, a Federatiei Mondiale a Camerelor de Comert (WCF) si a Camerei de Comert Internationale (ICC).
"A subaprecia rolul, importanta si atributiile Camerei Nationale a Romaniei, cel putin din ne(re)cunoastere, consideram ca fiind un lucru de asteptat din partea formelor asociative organizate ad-hoc prin vointa asociatilor sau fondatorilor si contestatare ale proiectului de lege. 
Din partea FIC asteptam totusi mai mult, dat fiind apartenenta membrilor acestora si provenienta investitorilor pe care ii reprezinta, din tari cu sisteme camerale recunoscute, dezvoltate, moderne si viabile care lucreaza impreuna cu Statele lor in interesul economic general. Invitam astfel FIC sa informeze opinia publica, societatea civila, asociatiile si mediul de afaceri in general din Romania, despre cum sunt organizate camerele de comert in tarile de unde membrii acestora provin. Si daca, prin prevederi similare cu cele ale proiectului din Romania, in statele de referinta cotizatiile obligatorii afecteaza economia de piata”
, arata Camera de Comert.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani