SINDICATELE DIN EUROPA, IMPOTRIVA LUI CITU – Avertisment: ”Masurile antisociale maresc saracia si inegalitatea sociala”

14203

Organizatiile sindicale internationale il critica dur pe premierul Florin Citu pentru masurile de austeritate impuse de guvernul pe care il conduce.

Astfel, intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului, Confederatia Sindicala Internationala (ITUC) si Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) denunta masurile de austeritate din Romania, refuzul dialogului social si amenintarile de discriminare sindicala.
Sindicatele acuza ca masurile antisociale adoptate de guvern fac sa mareasca saracia si inegalitatea sociala si sunt concepute sa mentina Romania ca o sursa de forta de munca ieftina pentru UE, ceea ce duce la dumping social in Europa, salarii de saracie si un exod de creiere din Romania.

Iata scrisoarea adresata lui Florin Citu:

„Stimate domnule Prim Ministru,

Scriem in numele ITUC si al ETUC pentru a denunta adoptarea masurilor de austeritate de catre guvernul dvs. in bugetul  pe anul 2021, fara a va angaja in dialogul social, precum  si manifestarile de  discriminare sindicala  pe care le-ati avut pe 26 februarie si 3 martie 2021.

Suntem informati cu acuratete de catre cei patru afiliati ai nostri din tara dumneavoastra, ca guvernul pe care-l conduceti,  prin ordonanta de urgenta, fara consultarea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social – a adoptat Bugetul de Stat pentru anul 2021 care presupune taieri din finantarea sectoarelor de sanatate si educatie, in plina pandemie Covid 19.

Mai mult, mentionam declaratiile anti-sindicale emise de dumneavoastra cu scopul de a interfera cu democratia sindicala interna si amenintarea de a schimba prin decret incasarea cotizatiilor sindicale prin modificarea articolului 20 (1), Legea 62 / 2011 si de a impune in plus restictii de la dreptul la greva si protest.

Remarcam, de asemenea, recentele actiuni justificate de protest intreprinse de lucratorii din tara dvs. impotriva masurilor de austeritate ale guvernului dvs. care urmaresc mentinerea salariului minim printre cele mai mici din UE.

Acum, dupa mai mult de un deceniu, negocierea colectiva la nivel national si sectorial este in continuare sistata, iar negocierea la nivel de companie este sever obstructionata.  Absenta negocierii colective la nivel sectorial in toti acesti ani a impins toate salariile sectoriale catre minimul legal, un nivel care nu permite lucratorilor un salariu de trai decent. Masurile antisociale adoptate de guvernul dvs. fac sa mareasca saracia si inegalitatea sociala si sunt concepute sa mentina Romania ca o sursa de forta de munca ieftina pentru UE, ceea ce duce la dumping social in Europa, salarii de saracie si un exod de creiere din Romania.

Domnule prim-ministru, Romania este membra a Uniunii Europene si membra a Organizatiei Internationale a Muncii (ILO), deci este obligata sa respecte dreptul intern, legislatia UE si dreptul international al muncii, asigurand respectarea deplina a drepturilor si libertatilor lucratorilor, in special, Carta sociala europeana revizuita si Carta Europeana a drepturilor fundamentale.

Mai mult, Romania trebuie sa respecte articolul 3 din Conventia nr. 87 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind libertatea de asociere si protectia dreptului de organizare, 1948, care prevede ca ‘Organizatiile lucratorilor si cele ale angajatorilor vor avea dreptul sa isi intocmeasca statutele si normele, sa isi aleaga reprezentantii in deplina libertate, sa isi organizeze administratia si activitatile si sa isi formuleze programele. Autoritatile publice se vor abtine de la orice ingerinta care ar restrictiona acest drept sau ar impiedica exercitarea legala a acestuia‘.

In urma declinului continuu al dialogului social si al drepturilor lucratorilor in tara, ITUC si-a exprimat anterior deplina sustinere a sindicatelor din Romania prin aderarea la o plangere formala catre OIM, pe 16 iulie 2018, pentru incalcari repetate de catre Romania, ale Conventiei privind dreptul de organizare si negociere colectiva, 1949 (nr. 98).

Rugam insistent guvernul sa opreasca imixtiunea in administratia sindicala, inclusiv alegerea liderilor, mandatul acestora, colectarea cotizatiilor sindicale si drepturile lor de a se angaja in actiuni de protest. Guvernul dvs. trebuie sa imbratiseze principiile dialogului social si sa se angajeze cu partenerii sociali pentru a aborda problemele ridicate de protestatari si reprezentantii acestora. Actele de atac planuite de guvernul dvs. impotriva miscarii sindicale vor fi contraproductive si nu vor rezolva problemele socio-economice ale tarii.

ITUC si ETUC vor continua sa monitorizeze orice evolutie referitoare la aceasta problema si nu vor ezita sa ia masuri suplimentare, dupa cum este necesar”.

5 comentarii la “SINDICATELE DIN EUROPA, IMPOTRIVA LUI CITU – Avertisment: ”Masurile antisociale maresc saracia si inegalitatea sociala”

  1. Poate cu această ocazie va afla și premierul României că salariile angajaților din Poșta Română, și aici mă refer strict la cele ale oficianților urbani, sunt de 1350 lei net, plus bonuri de masă în valoare de 15 lei/zi. Crede domnul Câțu că o familie poate asigura din această sumă coșul zilnic și plata facturilor pentru o familie? Îi sugerez să analizeze!

  2. IITUC și ETUC sunt deranjate ca liderii sindicali fac poprire din salarii pe statele de plata, fapt acceptat de patronat. Asta înseamnă canu toți salariații uși dau acceptul pentru plata cotizatiei către sindicat. Nu credeți ca liderii sindicatelor, împreună cu patronatul au instaurat dictarura în cadrul sindicatelor? Și asta pentru ca liderii să-și încaseze o indemnizație de peste 250 milioane lei vechi/luna. Și cer mărirea salariilor din banii publici,, fără sa tina cont ca pensionari din rândul lor, cu activitate dominanta în anii dinainte de’89 și au contribuit pentru aceasta pensie de-lungul activității, acești pensionari au un trai inuman? Trăim într-o perioada de criza pandemica și economica implicit. Și toată societatea trebuie sa suporte diminuarea veniturilor nu numai pensionarii și salariații din sectorul privat.

    1. Cotizatia la sindicat se opreste prin adeziune la sindicat si angajatul isi da acordul pentru a i se opri cotizatia sindicala direct de catre angajator.
      Cat despre diferentele salariale dintre privat si bugetar, intrebarea este urmatoarea, salariile bugetarilor sunt prea mare s au salariile privatilor sunt prea mici.
      Stiu destui angajati la privat care pe CM au salariul minim si in mana ia 5500 lei si o masa pe zi

    2. Om bun, dacă nu sti ce vorbești te rog taci. Prostii de felul acestea, debitate in spațiul public te dezonoreaza.

  3. Dna Badoi Maria dar pe cei de la privat ia interesat în 2010 când s-au tăiat 25% de la bugetari? Dar acum treb sa moara și capra vecinului. Dacă nu ar fii sindicatele angajatul va fi doar un sclav fără drepturi, fără opinii și etc. Aceste sindicate sunt făcute pt medierea problemelor dintre angajat și angajator și este normal sa facă ceva pt angajat dacă acesta merita. Nu este problema nimănui ca a venit aceasta pandemiei ca acest guvern nu este în stare sa o gestioneze, sunt atâtea soluții pt redresare dar lor le este mai usor sa ne tina în case și după sa taie din salarii, pensii și etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole