Grid star
eveniment

Sindicatele cer reforma fiscala. Protest din cauza slabei finantari de catre stat a sistemului de sanatate

Sindicatele cer reforma fiscala si protesteaza luni, 13 mai 2024, in fata Guvernului, nemultumirea fiind slaba finantare a sistemului de sanatate, dupa care pleaca in mars spre Ministerul Muncii, al Economiei si Ministerul de Finante.

Blocul National Sindical (BNS) anunta ca mai putin de 6 milioane de angajati din Romania asigura aproximativ 70% din finantarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate si alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.
BNS aduce in atentia publicului povara prin care angajatii romani asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurari de sanatate,  in timp ce statul roman asigura cea mai slaba finantare pentru sistemul obligatoriu de asigurari de sanatate din Uniunea Europeana.
Se arata ca  5,2% din romani nu au avut in ultimul an acces la asistenta medicala din motive ce tin de finantare, liste de asteptare prea lungi sau distanta fata de o unitate medicala. Iar situatia se deterioreaza de la un an la altul, procentul fiind dublu fata de media europeana:
“Raportat la PIB, Romania asigura cea mai slaba finantare a sistemului de sanatate. In 2021, Romania a alocat pentru sanatate aproximativ 5,4% din PIB, in timp ce statele europene asigura finantari mult mai consistente”. 

Iata comunicatul BNS:

“In contextul protestului pe care il vom organiza luni, 13 mai 2024, in fata Guvernul Romaniei, sub sloganul ‘Respect pentru munca si cei care muncesc! Lucratorii din Romania nu mai vor sa fie cobaii experimentelor fiscale!’, Blocul National Sindical aduce in atentia publicului povara prin care angajatii romani asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurari de sanatate,  in timp ce statul roman asigura cea mai slaba finantare pentru sistemul obligatoriu de asigurari de sanatate din Uniunea Europeana.
5,2% din romani nu au avut in ultimul an acces la asistenta medicala din motive ce tin de finantare, liste de asteptare prea lungi sau distanta fata de o unitate medicala. Situatia se deterioreaza de la un an la altul, procentul fiind dublu fata de media europeana. Raportat la PIB Romania, asigura cea slaba finantare a sistemului de sanatate. In 2021, Romania a alocat pentru sanatate aproximativ 5,4% din PIB, in timp ce statele europene asigura finantari mult mai consistente.
Fondul unic de asigurari de sanatate a avut in 2023 venituri reprezentand aproximativ 3,7% din PIB. Nici o tara europeana, conform EUROSTAT, nu asigura finantare pentru sistemul obligatoriu de asigurari de sanatate sub 5,5%. La nivel european, angajatii asigura doar in mica masura finantarea sistemului de asigurari de sanatate, de obicei aproximativ o treime din veniturile schemelor obligatorii de sanatate. In Romania angajatii asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurari de sanatate.
Trebuie mentionat ca in Romania sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiaza de servicii medicale, la care se adauga aproximativ 3,7 milioane de persoane neasugurate ce beneficiaza de pachetul minimal de servicii.
Din cei 16,3 milioane de asigurati, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani si peste 4,8 milioane persoane au varste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu varste intre 19 si 60 ani, aproximativ 6 milioane au platit contributii la sistemul de asigurari de sanatate.

Mai putin de 6 milioane de angajati asigura aproximativ 70% din finantarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate si alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale. Daca avem in vedere ca 20% din veniturile incasate de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) sunt transferate catre unitatile sanitare pentru acoperirea cresterilor salariale, atunci, in fapt, putem retine faptul ca salariatii asigura aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din FNUASS.
Este evident faptul ca, in proportie semnificativa, cheltuielile de sanatate sunt finantate din FNUASS. La fel cum este evidenta incapacitatea sistemului de a asigura servicii medicale de calitate. Nu este de mirare ca speranta de viata sanatoasa la 65 de ani este de doar 4 ani, mai putin de jumatate din media europeana.
Aproximativ 6 milioane de angajati romani platesc 10% din veniturile obtinute pentru a asigura servicii medicale pentru 16 milioane de persoane.  Este clar ca in aceste conditii sistemul este unul incapabil sa asigure servicii de o calitate superioara, reusind doar sa supravietuiasca de la un an la altul. Contributia de asigurari de sanatate este parte a fiscalitatii pe veniturile salariale, 10 puncte procentuale din aproximativ 42%, sarcina fiscala asumata in mod covarsitor de angajat. Salariatii din Romania nu mai pot duce aceasta povara prin care platesc aproape jumatate din veniturile obtinute pentru servicii cu adresabilitate universala.
Blocul National Sindical si cele 29 de federatii afiliate cer o reforma fiscala urgenta".

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani