SINDICATELE ACUZA PNL CA PREGATESTE DISTRUGEREA TOTALA A SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII – Cartel Alfa: “Stop asasinatului social”
Sindicatele acuza Partidul National Liberal condus de Florin Citu (foto) ca pregateste distrugerea totala a sistemului de public de pensii. Reactia dura vine dupa ce liberalii au propus scaderea cu 5% a contributiilor asigurarilor sociale, masura sustinuta inclusiv de seful PNL.
“Denuntam tentativele de a distruge statul social!. PNL pregateste distrugerea totala a sistemului de public de pensii: asasinat social si paradis fiscal pentru capital. Stop asasinatului social", arata Cartel Alfa.
Potrivit Cartel Alfa, scopul principal si real al reducerii contributiei nu este acela de a ajuta oamenii:
“Chiar daca pe termen scurt oamenii ar ramane intr-adevar cu ceva mai multi bani in mana, obiectivul vizat este acela de a dezmembra sistemul public de pensii”.
Sindicalistii arata ca autorii propunerii admit ca banii din sistemul public vor trebui inlocuiti prin transferuri de la bugetul de stat, insa afirma ca se bazeaza pe “o colectare mai buna” a veniturilor bugetare. Motiv pentru care, se intreaba:
“Admitand ca anul acesta va fi o colectare mai buna (desi ipotetica), cat de sustenabil este acest transfer pe termen lung?. Nu vom auzi oare peste un an sau doi ca sistemul public de pensii este nesustenabil si trebuie desfiintat? Ba cu siguranta, asa cum deja auzim in prezent, dupa ce s-a eliminat contributia capitalului si a tot scazut numarul de contribuabili la sistem, prin exceptari”.
Sindicatele mai intreaba de ce nu se reduce sau elimina impozitul pe venit, si cum se face ca tocmai contributia de asigurari sociale este vizata”.
Iata anuntul Cartel Alfa:
“Denuntam tentativele de a distruge statul social!. PNL pregateste distrugerea totala a sistemului de public de pensii: asasinat social si paradis fiscal pentru capital!. Oamenii trebuie ajutati cu venituri mai mari, NU PRIN DEZINTEGRAREA sistemelor de protectie sociala!.
Sub acoperirea dezastrului umanitar si economic provocat de razboiul din vecinatate, politicienii nostri accelereaza cu cinism agenda de dezintegrare a sistemelor publice si pregatirea terenului pentru a fi preluate de afacerile private.
Este o reteta ultra-cunoscuta la nivel global: corporatiile si capitalul (prin servitorii lor din politica) au folosit in ultimii 50 de ani fiecare dezastru care provoaca un soc populatiei pentru a elimina sisteme publice si a le inlocui cu servicii private pentru profit. Asa s-a intamplat si dupa dezastre naturale – cand, spre exemplu, dupa uraganul care a devastat New Orleans sistemul public de invatamant a fost inlocuit aproape peste noapte cu scoli private, si dupa dezastre provocate, precum razboiul din Irak.
Cea mai recenta initiativa vizeaza amputarea sistemului public de pensii prin taierea brusca a unei cincimi din contributie. Sub pretextul nobil ca lasa mai multi bani la dispozitia oamenilor (cu care sa-si permita preturile crescute necontrolat), de fapt se aplica inca o lovitura unui sistem deja subrezit de inechitati, pe care niciun guvern nu vrea sa le corecteze.
Initiativa vine de altfel la foarte scurt timp dupa ce Guvernul a propus cresterea contributiei la fondurile administrate privat (pilonul II). Din nou, propunerea pare dictata de administratorii de fonduri private si este facuta in conditiile in care inca NU SE STIE ce fel de pensii va plati acest sistem, dupa ce fel de calcul, si fara sa fie vreo minima garantie ca pensia din sistemul privat este cel putin egala cu partea care se pierde din sistemul public.
Colectarea veniturilor
Scopul principal si real al reducerii contributiei nu este acela de a ajuta oamenii (doar cine este extrem de naiv isi poate imagina acest lucru). Chiar daca pe termen scurt oamenii ar ramane intr-adevar cu ceva mai multi bani in mana, obiectivul vizat este acela de a dezmembra sistemul public de pensii. De altfel, autorii propunerii admit ca banii din sistemul public vor trebui inlocuiti prin transferuri de la bugetul de stat, insa in motivatie afirma ca se bazeaza pe ‘o colectare mai buna’ a veniturilor bugetare. Drept pentru care, ne intrebam urmatoarele:
-Admitand ca anul acesta va fi o colectare mai buna (desi ipotetica), cat de sustenabil este acest transfer pe termen lung;
-Nu vom auzi oare peste un an sau doi ca sistemul public de pensii este nesustenabil si trebuie desfiintat? Ba cu siguranta, asa cum deja auzim in prezent, dupa ce s-a eliminat contributia capitalului si a tot scazut numarul de contribuabili la sistem, prin exceptari;
-Cu ce se pregatesc guvernantii pentru valul de decretei care vor iesi in curand la pensie?;
-Si o intrebare cheie, de ce nu se reduce sau elimina impozitul pe venit? Cum se face ca tocmai contributia de asigurari sociale e vizata?.
Conditiile de trai se inrautatesc
In fapt, politicienii, prin actiunile lor, fac sistemul de pensii nesustenabil in mod deliberat, ca sa-l poata da apoi in maini private! Asa cum fac si cu transportul public, si cum tot se straduiesc sa faca si cu invatamantul, si cu sanatatea! Vom asista la un asasinat social in dorinta de a face din Romania un paradis fiscal pentru capital. Situatia economica si conditiile de trai se inrautatesc accelerat si oamenii au nevoie de sprijin. Acest sprijin trebuie sa vina prin:
-cresterea urgenta a impozitarii pe capital (unii fac profituri imense din criza, si din cea sanitara si din cea energetica);
-schimbarea sistemului de impozitare prin introducerea impozitarii progresive;
-cresterea urgenta a salariului minim;
-marirea indemnizatiei de somaj si aducerea la o valoare adecvata a Indicatorului Social de Referinta;
-actualizarea cosului minim de consum si corelarea salariilor cu acesta.
Paradis fiscal
Asa cum precizeaza si initiatorii acestei masuri aberante, se preconizeaza incasari mai mari la buget anul acesta, incasari care sunt realizate prin sacrificarea bunastarii populatiei, saracirea accelerata a cetatenilor. Acestea trebuie redistribuite prin sprijinirea cetatenilor astfel incat sa faca fata cheltuielilor in acestei perioada, NU prin DISTRUGEREA sistemelor de protectie sociala!
Cand Romania a ratificat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, s-a angajat sa promoveze, intretina si sustina o economie sociala de piata, iar Romania este, prin Constitutie, un stat social! Pentru actualii politicieni, aceasta notiune fie este dificil de inteles din lipsa unei minime culturi politice, sau se afla in solda unor interese private.
STOP distrugerii sistemelor de securitate sociala!
Stop asasinatului social!
Nu dorim paradis fiscal pentru capital in Romania, construit pe cadavrele si destinele distruse ale celor vulnerabili!”.