Grid star
antreprenoriat

SINDICALISTII DEMASCA GUVERNUL – Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, acuza planul privind o impozitare progresiva cu doar doua praguri: “Decidentii politici nu doresc decat protejarea veniturilor proprii”

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Iuliu Hossu (foto), desfiinteaza planul Guvernului de a introduce un sistem de impozitare progresiva cu doar doua trepte.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 25 ianuarie 2024, Hossu atrage atentia ca din informatiile aparute in spatiul public se contureaza intentia guvernantilor de a relua politicile fiscale din perioada 2000-2005, in care pragul maximal de impozitare a fost aplicat de la nivelul salariului mediu pe economie. Presedintele Cartel Alfa arata ca introducerea unui sistem fiscal progresiv cu numai doua praguri, in care al doilea prag (cel maximal) sa fie aplicat de la un nivel atat de scazut al veniturilor, rateaza complet scopul introducerii unor trepte progresive de impozitare, realizarii justitiei sociale si reducerii inegalitatilor.

In acest context, Bogdan Hossu precizeaza ca cele mai multe sisteme de impozitare progresiva au intre trei si cinci trepte de impozitare, cu valoarea maximala de taxare aplicata doar la partea de venituri care depaseste un castig de cel putin patru-cinci ori valoarea salariului mediu national, aspect care permite crearea clasei de mijloc, factorul de stabilitate nationala. Ceea ce se intampla insa in Romania, subliniaza Hossu, nu devoaleaza insa decat dorinta decidentilor politici de a-si proteja veniturilor proprii.

 

Prezentam comunicatul Cartel Alfa:

 

Deciziile politice trebuie luate in interesul tuturor cetatenilor, nu doar a membrilor de partid

Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA' a luat act cu ingrijorare de faptul ca actuala coalitie a inceput discutiile interne referitoare la politica fiscala, in absenta unei dezbateri publice si, dupa toate aparentele, fara sa aiba in vedere interesele majoritatii cetatenilor.

Este de remarcat ca decidentii politici ignora cateva aspecte esentiale:

  • Membrii partidelor nu reprezinta decat cel mult 10% dintre cetateni, in consecinta, consultarile interne privind subiecte precum politica fiscala a statului nu pot reprezenta asteptarile majoritatii cetatenilor;

  • Toate tarile dezvoltate, precum SUA, Germania, Franta, au un sistem de fiscalitate bazat pe impozitarea progresiva a veniturilor, tocmai pentru realizarea contractului social dintre cetatean si stat si a unei justitii sociale;

  • In ultimii ani, cinci tari din Europa de Sud-Est au renuntat la taxa unica si au trecut la un sistem de taxare progresiv: Cehia, Letonia, Lituania, Serbia si Muntenegru

  • Prin aderarea la Uniunea Europeana Romania a subscris la o economie sociala de piata, prevedere in tratatele sale, care se bazeaza pe:

    -intaietatea participarii actorilor sociali, a persoanei si a obiectivelor sociale asupra capitalului;

    -apararea si aplicarea principiului solidaritatii si al responsabilitatii;
    -comuniunea intre interesele membrilor utilizatori si interesul general;
    -alocarea celei mai mari parti a valorii adaugate rezultate din activitatea economica pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si de furnizare de servicii cetatenilor in conformitate cu interesul general;

    -distributia cresterii economice in Uniunea Europeana este de 47% catre cetatean si 41.9% catre capital, pe cand in Romania aceasta distributie este complet debalansata, cu un raport inversat: adica 56% din PIB merge catre capital (angajator) si 35% catre cetatean (compensatia lucratorilor) (Date Eurostat). Mai mult decat atat, asa cum arata si datele Eurostat, in ultimile doua decenii compensatia salariatilor a pierdut 4.6 pp din PIB-ul national, care s-au dus in partea de capital (majorare cu 5.6 pp).

Din informatiile aparute public pana acum, se poate contura intentia guvernantilor de a relua politicile fiscale nefericite ale anului 2000-2005, in care pragul maximal de impozitare a fost aplicat de la nivelul salariului mediu pe economie. Aceasta tendinta se observa si in modalitatea in care astazi se aplica facilitatile fiscale pentru bonuri de valoare.

In plus, propunerea unui sistem fiscal progresiv cu numai doua praguri, in care al doilea prag (cel maximal) sa fie aplicat de la un nivel atat de scazut al veniturilor, rateaza complet scopul:

  • introducerii unor trepte progresive de impozitare,

  • realizarea justitiei sociale si

  • reducerea inegalitatilor.

Cele mai multe sisteme de impozitare progresiva au intre trei si cinci trepte de impozitare, cu valoarea maximala de taxare aplicata doar la partea de venituri care depaseste un castig de cel putin 4-5 ori valoarea salariului mediu national.

Acest lucru permite crearea clasei de mijloc, factorul de stabilitate nationala.

Concluzia pe care o indica informatiile de pana acum este ca decidentii politici nu doresc decat protejarea veniturilor proprii si nu crearea unui sistem fiscal care sa realizeze justitia sociala.

CNS Cartel ALFA solicita demararea unei dezbateri publice privind sistemul fiscal si distribuirea sarcinii fiscale intre capital si cetatean, in care toate segmentele societatii civile sa fie implicate, alaturi de partenerii sociali (confederatii sindicale reprezentative si confederatii patronale reprezentative), de Academia Romana si institute de cercetare.

Bogdan Iuliu HOSSU

Presedinte CNS Cartel ALFA”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani