SENATUL A VOTAT LEGEA PENSIILOR – PNL si PSD s-au pus de acord: "Toate aspectele privitoare la sursele de finantare au fost clarificate” (Document)
14 November 2023 08:58 Lumea Banilor 1181UPDATE 19.40
Legea a fost adoptata, cu amendamente, de Senat.
Legea pensiilor intra la vot in Senat marti, 14 noiembrie 2023, dupa ce PSD si PNL s-au pus de acord asupra prevederilor. Anterior, Guvernul a adoptat legea, insa aceasta trebuie aprobata si de Parlament. Camera Deputatilor este for decizional.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, legea a fost discutata in Coalitie:
"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finantare, au fost clarificate in sedinta Coalitiei. Prin urmare, Legea intra in line dreapta in Parlament, fiind sustinuta de intreaga Coalitie”.
Minim 15 ani de contributie
Legea stabileste, printre altele, modalitatea de calcul, formula de majorare, fiind prevazuta si posibilitatea de a munci pana la 70 de ani. Potrivit Executivului, noua lege vine sa corecteze inechitatile dintre cei care au muncit la fel dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala. Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica).
Se egalizeaza treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. In cazul femeilor, concediul pentru cresterea copilului este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (pana la cel mult 3 ani si 6 luni).
Sporurile se iau in considerare
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani dupa urmatoarea formula:
+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;
+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani;
+1 punct/an incepand de la 36 de ani.
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au platit contributii se iau in calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.
In baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpara maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista urmatoarele tipuri de pensii: pentru limita de varsta, de invaliditate, anticipata, de urmas.
De la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii.
*Cititi aici integral prevederile legii inainte de a fi votata