Grid star
eveniment

PRIVILEGIILE LIDERILOR DE SINDICAT RAMAN – Proiectul, adoptat tacit de Camera Deputatilor, a fost respins de Senat: "Sunt platiti, anual, fara sa desfasoare activitate didactica, pentru o munca pe care nu o presteaza” (Document)

UPDATE: 

Proiectul a fost respins

 

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 13 noiembrie 2023 proiectul de lege care prevede ca liderii sindicali din invatamant vor trebui sa si predea, in prezent putand sa fie degravati total de aceasta sarcina.

Este vorba despre modificarea articolului 263 alineatul (10) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care intre timp a fost abrogat. Prevederile se regasesc insa in Legea 198/2023. Cel mai probabil propunerea va fi respinsa, avand in vedere avizul negativ al Comisiei pentru invatamant care arata ca modificarea poate fi facuta in perioada in care actul normativ este in vigoare. Insa problema ramane. Trebuie precizat ca proiectul a fost introdus in Camera Deputatilor in 2021 si adoptat tacit.

Initiatorii aratau in 2021 ca sindicatele din invatamant beneficiaza de 125 norme didactice rezervate pentru cei 125 de lideri sindicali de la nivel judetean si national, degrevati total de ore, dar care care primesc salariul de profesor, concomitent cu indemnizatia de lider sindical:

"Astfel 125 de lideri sindicali sunt platiti, anual, fara sa desfasoare activitate didactica, cu o suma de cel putin 8.000.000 de lei din bani publici pentru o munca pe care nu o presteaza. In plus, degrevarea totala de norma didactica ar putea duce la deprofesionalizarea celor ce reprezinta, in calitate de lider al unei organizatii sindicale judetene sau nationale, cadrele didactice din sistemul de invatamant preuniversitar, pentru ca ei sunt inainte de toate profesori si este necesar sa fie conectati la realitatile sistemului de invatamant.

Salariu fara munca

Mai mult, avem exemplul inspectorilor scolari care sunt degrevati partial de norma didactica, fiind obligati sa presteze intre 2-4 ore/saptamana, fara o plata suplimentara. Cred cu tarie ca fiecare ar trebui sa primeasca salariul strict pentru munca pe care o presteaza si nu pentru ceva pentru care este degrevat. Prin urmare, avand in vedere aceste aspecte, propun ca persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, sa poata fi degrevate partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministmlui Educatiei”.

Iata ce prevede Legea 198/2023:

Personalul didactic de conducere, de indrumare si control poate fi degrevat total sau partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei, elaborate prin consultarea federatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar. De acelasi drept pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei.

Prin acelasi ordin se stabilesc atributiile persoanelor desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, degrevate de norma didactica.

Personalul degrevat primeste drepturile salariale pentru functia in care este incadrat, precum si celelalte sporuri si indemnizatii prevazute de lege pentru activitatea desfasurata, dupa caz”.

Iata avizul Comisiei pentru invatamant:

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani