Senatul a respins modificarile la legea taximetriei. Initiativa propune reducerea cheltuielilor pentru taximetristi (Proiectul de lege)
23 April 2024 12:08 Lumea Banilor 750Senatul a respins, luni, 22 aprilie 2024, proiectul de lege pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere care prevede reducerea cheltuielilor taximetristilor prin eliminarea taxei radio. Initiativa legislativa va ajunge in Camera Deputatilor, for decizional.
Autorii proiectului, mai multi parlamentari ai Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), arata ca dispeceratele taxi nu mai utilizeaza efectiv infrastructura radio, pentru ca cei mai multi clienti folosesc aplicatiile de pe internet, insa sunt nevoite sa obtina in continuare o autorizatie din partea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). In plus, exista si obligatia de a achita taxele aferente pentru achizitionarea echipamentelor radio, pe care nu le mai utilizeaza. Iar cei care suporta acest cost sunt taximetristii, chiar daca utilizarea statiei nu mai este de actualitate, motiv pentru care se cere eliminarea taxei radio de catre ANCOM.
Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului, alaturi de proiectul de lege:
“In prezent, prin raportare la normele de drept in vigoare, taxiurile sunt dotate cu statii radio emisie-receptie si sunt arondate unui dispecerat care pune la dispozitie infrastructura si echipamentul tehnic necesare. In practica, de multe ori, taxiurile folosesc o aplicatie informatica dedicata exclusiv activitatii de taximetrie, devenind din ce in ce mai desueta utilizarea metodei 'clasice' de plasare si preluare a comenzilor.
Inca din anul 2015, majoritatea firmelor de taxi din Romania s-au digitalizat. Au inceput sa foloseasca diverse aplicatii de plasare si preluare a comenzilor si, astfel, taximetristii au inceput sa utilizeze din ce in ce mai putin echipamentul radio pe care il detineau in masina, in favoarea noii solutii informatice. Aceasta noua realitate, in care clientii au inceput sa prefere utilizarea aplicatiilor de taxi, a condus, in multe situatii, la oprirea cu desvarsire a folosirii echipamentului radio.
Cu toate acestea, taximetristii s-au vazut nevoiti sa achite in continuare sume importante de bani catre dispeceratele care le furnizau statiile si serviciile radio pentru o contraprestatie pe care nu o primeau efectiv. In plus, in aceeasi situatie se afla astazi si dispeceratele, care, in ciuda faptului ca nu mai utilizeaza efectiv infrastructura radio, acestea sunt nevoite sa obtina o autorizatie din partea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si sunt obligate sa achite taxele aferente si sa achizitioneze echipamente radio pe care nu le utilizeaza niciodata in activitate”.
>Proiectul pentru modificarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere
>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere
Sursa foto: Dcnews