SENATUL A DECIS: NU SE ACORDA ZI LIBERA – Ce se intampla mai departe (Document)

1005

sursa foto: tulceanoastra.ro

Senatul a respins proiectul de lege care prevedea acordarea unei zi libere in  24 decembrie, Ajunul Craciunului. Propunerea legislativa a fost trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

In expunerea de motive se arata ca pentru romani, Ajunul Craciunului implica, printre alte obiceiuri si traditii, impodobirea bradului de Craciun, impartirea cadourilor de catre Mos Craciun, pregatirea bucatelor pentru masa din prima zi de Craciun, primirea colindatorilor.
Se mai preciza ca un numar important de state membre ce fac parte din Uniunea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) au declarat ca zi nelucratoare data de 24 decembrie.
“In acest sens mentionam urmatoarele state: Bulgaria; Cehia; Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Slovacia. Pe langa aceste state o serie de alte tari au stabilita data de 24 decembrie ca zi nebancara sau cu program redus in sectorul bancar si in anumite domenii de activitate se aplica program redus. Mentionam in aceasta categorie, printre alte state: Danemarca, Suedia, Ungaria, Liechtenstein. Este important de mentionat faptul ca in Romania, Codul Muncii prevede ca sarbatori legale in care nu se lucreaza un numar de 15 zile dintre care doua din aceste zile, respectiv prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii, se praznuiesc intotdeauna intr-o zi de duminica.

Sarbatorile care pica in weekend

Acest numar de sarbatori legale este mai mic fata de alte state membre ale Uniunii Europene dintre care amintim: Bulgaria, Lituania, Germania (incluzand sarbatorile din landurile federale): Spania (incluzand sarbatorile regionale). Mai mult decat atat, fata de alte state, legislatia nationala nu permite compensarea zilelor de sarbatoare legala prevazute la art.139 alin.(l) din Codul muncii, care survin pe parcursul weekendului, cu zile libere nelucratoare. in acest sens in anul 2021 si 2022, un numar de 8 si respectiv 6 zile de sarbatori legale nelucratoare se celebreaza in weekend”, mai arata initiatorul.

Iata proiectul de lege trimis in Camera Deputatilor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole