Semnal de alarma: veniturile romanilor platiti cu salariul minim vor scadea, in loc sa creasca, daca legea nu se modifica
Cartel Alfa trage un semnal de alarma si anunta ca veniturile romanilor platiti cu salariul minim vor scadea, in loc sa creasca, de la 1 iulie 2024, daca legea nu se modifica. Astfel, se cere marirea plafonului de 4.000 lei pentru care se aplica deducerile salariale.
Sindicalistii cer Ministerului de Finante condus de Marcel Bolos (foto) si Guvernului Romaniei modificarea urgenta a pragului pentru acordarea deductibilitatii fiscale in cazul celor platiti cu salariul minim, in vederea corelarii sale cu majorarea care intra in vigoare de la 1 iulie 2024. In caz contrar, se va ajunge in situatia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariati platiti cu salariul minim sa ajunga in fapt sa aiba veniturile nete reduse, in loc sa beneficieze de majorarea acordata.
Odata cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescuta de la 200 la 300 de lei si suma deductibila, pentru care angajatorul nu plateste taxe si contributii sociale. Pentru a beneficia de aceasta suma neimpozabila, legislatia actuala prevede ca venitul brut realizat din salarii si beneficii asimilate salariilor sa nu depaseasca pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii se numara si tichetele de masa, motiv pentru care se cere marirea plafonului de 4.000 lei.
Prezentam comunicatul Cartel Alfa:
“Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA aduce in atentia Ministerului de Finante si Guvernului Romaniei necesitatea modificarii urgente a pragului pentru acordarea deductibilitatii fiscale in cazul celor platiti cu salariul minim, in vederea corelarii sale cu majorarea care intra in vigoare de la 1 iulie 2024. In caz contrar, se va ajunge in situatia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariati platiti cu salariul minim sa ajunga in fapt sa aiba veniturile nete reduse, in loc sa beneficieze de majorarea binevenita acordata.
Odata cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescuta de la 200 la 300 de lei si suma deductibila, pentru care angajatorul nu plateste taxe si contributii sociale. Pentru a beneficia de aceasta suma neimpozabila, legislatia actuala prevede ca venitul brut realizat din salarii si beneficii asimilate salariilor sa nu depaseasca pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai ramane foarte mult loc fara o actualizare a plafonului se numara si tichetele de masa.
Este de salutat decizia Guvernului de a mari salariul minim pe economie intr-o perioada foarte dificila, in care angajatii platiti cu salariul minim sunt cei mai afectati. Masura luata prin Ordonanta de Urgenta 59/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si majorarea la 300 de lei/luna a sumei neimpozabile si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul a impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii reprezinta cu adevarat un ajutor necesar, desi perturba motivarea in salariile brute de pana la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim).
Atragem insa atentia Guvernului ca exista o necorelare privind aceste majorari si mentinerea in legislatie a pragului de 4.000 de lei care conditioneaza deductibilitatea fiscala a taxelor si contributiilor sociale. Fara actualizarea acestui prag, in final vom avea paradoxul ca tocmai salariatii cu venituri mici sa fie cei privati de alte beneficii asimilate salariilor.
Calculele facute
Mai exact, nu doar ca angajatii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arata ca se poate ajunge chiar la scaderea venitului net.
De exemplu, un angajat care acum este platit cu salariul minim pe economie si primeste tichete de masa castiga o suma totala neta cu 63 de lei mai mare fata de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adauga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizatiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel incat pragul de 4.000 lei sa nu fie depasit.
O astfel de situatie contravine atat scopului majorarii salariului minim pe economie, cat si majorarii de la inceputul anului a valorii maximale a tichetelor de masa la 40 de lei/zi, odata cu masura schimbarii tratamentului fiscal favorabil, menita tocmai sa incurajeze angajatorii sa creasca valoarea acestor tichete acordate angajatilor.
In acest sens CNS Cartel ALFA solicita decidentilor actualizarea in mod corespunzator a alineatului (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanta de Urgenta 115/2023, pentru ca masurile binevenite incluse in Ordonanta de Urgenta 59/2024 sa isi poata atinge efectele dorite”.