Grid star
camere de comert

SEMINAR ANTICORUPTIE CU FBI - Marian Mihordea: Persistenta fenomenului coruptiei reprezinta o piedica serioasa in ceea ce priveste stabilirea de joint ventures

Camera de Comert si Industrie Iasi (CCI Iasi), in parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat vineri, 24 iunie, conferinta "Cele mai bune practici anticoruptie – educatie si prevenire".


Conferinta a fost sustinuta de vicepresedintele CCI Iasi, Marian Mihordea, alaturi de expertii Biroului Federal de Investigatii (FBI) pentru Romania si Moldova. De asemenea, cu ocazia acestui eveniment, a fost transmis un mesaj din partea atasatului comercial pentru Romania si Moldova al Ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas Hanson.
 
"Evenimentul de azi isi propune promovarea unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de coruptie si aplicarea unor mecanisme institutionalizate de prevenire si combatere la nivelul companiilor si al institutiilor din judetul Iasi. Deschiderea pentru realizarea unui schimb de bune practici cu partenerii americani reprezinta un pas important pe latura combaterii coruptiei, in complementaritate cu demersurile institutiilor romanesti abilitate. Trebuie sa tinem cont de faptul ca perceptia generala privind persistenta fenomenului coruptiei reprezinta o piedica serioasa in ceea ce priveste stabilirea de joint ventures sau posibilitatea de incheiere a unor acorduri internationale cu companii din alte tari. In sensul imbunatatii cooperarii dintre mediul public si cel privat, sustinem necesitatea continuarii procesului de transparentizare in toate etapele procesului de achizitie, ca demers esential pentru diminuarea riscurilor de coruptie si informatizarea derularii procedurilor de achizitii publice, care s-a dovedit a avea un efect semnificativ, de asemenea, asupra reducerii riscurilor de coruptie”, a declarat vicepresedintele CCI Iasi, Marian Mihordea.

Sfatul FBI

Reprezentantii FBI prezenti la eveniment au subliniat faptul ca "pentru a obtine rezultate bune in ceea ce priveste combaterea coruptiei, este obligatorie o colaborare perfecta cu mediul privat. In fiecare zi, numarul amenintarilor creste fie ca vorbim de cele din domeniul IT, fie de cele din domeniul bancar sau imobiliar. De foarte multe ori, mediul privat reuseste sa identifice inaintea FBI eventualele probleme de coruptie, colaborarea cu institutia noastra fiind extrem de importanta in acest caz. FBI trebuie insa sa faca primul pas si sa vina catre mediul privat si sa intrebe cu ce ii poate ajuta. Numai impreuna cu mediul de afaceri, prin coordonare  si prin educare putem sa construim o adevarata rezilienta impotriva acestui flagel”.

Parteneriat strategic

"Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania implineste 25 de ani de existenta, timp in care relatiile economice dintre cele doua state au evoluat semnificativ. Astfel, daca in 2017, primul an de parteneriat, SUA a important din Romania produse in valoare de aproape 400 de milioane de dolari si a exportat produse in valoare de 250 de milioane de dolari, in 2021 valoarea exporturilor romanesti a crescut de 7 ori, pana la aproape 3 miliarde de dolari, in timp ce valoarea exporturilor SUA in Romania a crescut de 5 ori, pana la 1,5 miliarde de dolari. Companiile americane sunt atrase sa investeasca in Romania datorita calitatii fortei de munca, a pozitiei goestrategice a cestei tari, dar si pentru faptul ca in ultimii 20 de ani, Romania a devenit un hub in ceea ce priveste tehnologia mobila”, a declarat atasatul comercial pentru Romania si Moldova al Ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas Hanson.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani