SEFUL ANAF DA SEMNALUL: CINE SUNT TINTELE – Lucian Heius: “Ne-am saturat sa vedem Antifrauda alergand dupa un comerciant care vinde doi covrigi si un suc la coltul strazii. Acest lucru nu trebuie sa se mai intample”

677

Noul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Lucian Heius, a transmis vineri, 20 mai 2022, linia pe care trebuie sa mearga Antifrauda: marii evazionisti. Potrivit acestuia, oamenii s-au saturat sa-i vada pe inspectori alergand dupa un comerciant care vinde doi covrigi si un suc la coltul strazii.

“Acest lucru nu trebuie sa se mai intample”.

Heius a precizat ca ANAF trebui sa vizeze in principal marea evaziune fiscala. Seful Fiscului a mai spus ca nu va permite ca in timpul actului de control sa se produca abuzuri. Potrivir acestuia, ANAF-ul este o institutie integra si este anormal ca din cauza catorva inspectori care si-au pierdut reperele morale sa fie aruncata o anatema asupra intregii institutii.

Actiune de amploare

Lucian Heius a dat detalii si despre actiunea demarata in aceasta saptamana la comerciantii care importa, fac achizitii intra-comunitare de legume, fructe si distribuie en-gros. Seful Fiscului a precizat ca s-a mers in marile centre de furnizare en-gros, acolo unde vin TIR-urile noaptea, iar dimineata sunt gata vandute. Vineri, in toata tara, echipele de la Antifrauda s-au dus la balastiere, acolo unde, potrivit lui Heius, exista un risc fiscal mare si unde se produce evaziune fiscala.

Iata declaratiile facute de seful ANAF:

Recunosc ca resursele ANAF-ului sunt limitate si de aceea trebuie sa directionam controalele acolo unde este marea evaziune fiscala. Parca ne-am saturat toti sa vedem Antifrauda alergand dupa un comerciant care vinde doi covrigi si un suc la coltul strazii. Acest lucru nu trebuie sa se mai intample. Nu voi permite ca in timpul actului de control sa se produca abuzuri. ANAF-ul este o institutie integra si este anormal ca din cauza catorva inspectori care si-au pierdut reperele morale sa fie aruncata o anatema asupra intregii institutii. Voi actiona foarte ferm impotriva celor care nu vor respecta codul de etica al inspectorului fiscal.

Controale la centrele de furnizare en-gros

Miercuri, joi si astazi se desfasoara niste actiuni foarte ferme ale Antifraudei. Miercuri si joi au avut loc actiuni la comerciantii care importa, fac achizitii intra-comunitare de legume, fructe si distribuie en-gros. Am mers in marile centre de furnizare en-gros pentru ca mi se pare normal sa ma duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineata sunt gata vandute, nu a venit nimeni sa ii controleze, nu mai facem nicio factura fiscala. Si acolo s-au dus inspectorii fiscali din toata tara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o actiune foarte buna. Rezultatul, cel putin pe ziua de miercuri, va pot da niste cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificati 294 de contribuabili, s-au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 1.348.113  lei, amenzi si confiscari, 210 amenzi in valoare de 1.295.522 lei, a fost confiscat numerar in valoare de 52.561 lei. Sunt rezultate mergand acolo unde se produce marea evaziune fiscala.

Balastierele, luate la puricat

Iar astazi, in toata tara echipele de Antifrauda s-au dus la balastiere. Acolo este iarasi un punct unde exista un risc fiscal mare si unde se produce evaziune fiscala. Probabil ca fiecare ati avut un vecin care avea nevoie de o masina de nisip sau de pietris, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu masina, i-a dat banii, nu a primit o chitanta, nu a primit o factura, nu a primit nimic. Astazi, Antifrauda in toata Romania este la balastiere sa vada modul in care se factureaza, se incaseaza si se declara sumele de bani care se obtin din exploarea unor resurse ale statului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet