Grid star
eveniment

SECURITATEA ALIMENTARA A TARII: URMEAZA VOTUL – Parlamentul, chemat sa aloce peste 3 miliarde euro. Destinatia banilor (Document)

Proiectul de lege privind securitatea alimentara a Romaniei a fost depus in Senat. Se cere majorarea bugetului alocat Programului national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si drenaj, de la 1,5 miliarde euro, in prezent, la 3,5 miliarde euro.

Potrivit expunerii de motive, securitatea alimentara a Romaniei a fost afectata in ultimii ani ca urmare a schimbarilor climatice severe, manifestate prin seceta pedologica de lunga durata si prin diminuarea cantitatilor de produse agricole primare recoltate, dar si ritmului foarte lent de realizare a marilor proiecte de investitii in domeniul agricol.

Initiatorii arata ca in 2022, presiunea asupra cantitatilor si preturilor produselor agricole s-a accentuat, in principal ca efect al agresiunii ruse in Ucraina si al blocarii fluxurilor de transport pentru cantitati importante din productia cerealiera din acest stat. Efectul direct resimtit de catre cetatenii romani este cel manifestat prin preturile finale, unele categorii de produse alimentare inregistrand cresteri ale preturilor si de peste 60%.

Putine investitii

"Desi in anul 2015 a fost adoptata Legea 269 care a creat bazele legale ale demararii investitiilor in infrastructura principala de irigatii, investitiile realizate efectiv au fost putine, de slaba calitate si, in unele cazuri, nefunctionale de la momentul receptiei finale a lucrarilor. Programul national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si drenaj are alocat un buget de 1,5 miliarde de euro, suma care ar fi trebuit sa acopere investitii pentru asigurarea necesarului de irigatii pentru circa 1,3 milioane de hectare, la nivel national.
Din pacate, lipsa de actiune a autoritatilor responsabile, slaba executie bugetara din anii 2015-2019 si cresterile constante de preturi (materiile prime si materialele s-au scumpit cu peste 50%, cheltuielile de personal/salariul minim brut cu s-a majorat cu peste 120%) au indepartat programul de la obiectivele sale.
Concomitent cu aceasta situatie imputabila autoritatilor statului roman, slaba capitalizare a fermierilor mici si mijlocii romani nu le-a permis acestora sa realizeze investitii private moderne (echipamente, motopompe, aductiuni secundare) pentru asigurarea minimului necesar de apa in sol pentru realizarea unor productii medii de produse primare”, se mai arata in Nota de Fundamentare.

Iata ce prevede proiectul de lege:

-majorarea bugetului alocat Programului national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si drenaj, de la 1,5 miliarde euro, in prezent, la 3,5 miliarde euro, in scopul acoperirii diferentelor de cost aparute in ultimii 6 ani si al majorarii suprafetelor acoperite de infrastructura de irigatii la 2,5 milioane hectare;

-realizarea celui mai ecologic, eficient energetic (sistem gravitational —costuri energetice minime), rapid si economic (din perspectiva costurilor si al timpului de realizare) proiect principal de irigatii "Canalul: Dunare-Jiu-Olt-Arges” care va deservi o arie vasta de suprafete agricole din sudul tarii, de la Mehedinti si pana in Arges, in care se cultiva nu numai cereale, ci si legume, fructe sau vita de vie;

-majorarea componentei nerambursabile acordata prin subprogramul Agro IMM Invest pana la maximum 25% aplicata la valoarea finantarii garantate, astfel incat fermierii mici si mijlocii sa poata avea acces la echipamente de irigatii si la utilaje pentru prelucrarea produselor primare.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani