SECURITATEA ALIMENTARA A ROMANIEI: MISCAREA GUVERNULUI – Masura care se va lua pentru ca populatia sa aiba ce pune pe masa. Se raporteaza stocurile de produse: "Posibilitatea declansarii unui deficit alimentar la nivel european” (Document)
23 May 2022 11:51 Lumea Banilor 1532Guvernul vrea sa stie ce stocuri de alimente are Romania, motiv pentru care cere raportul. Acesta va fi dat la produsele agricole si alimentare de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii si comerciantii care isi desfasoara activitatea in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.
Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica Ordonanta de Urgenta privind masuri in sectorul agricol si al industriei alimentare. In document se vorbeste despre contextul generat de conflictul armat din Ucraina, influenta geopolitica a acestuia asupra Romaniei, "inclusiv posibilitatea declansarii unui deficit alimentar la nivel european".
Guvernul vrea sa stie
In expunerea de motive se arata ca pentru reducerea impactului asupra securitatii alimentare, se impune adoptarea, in cel mai scurt timp, a unui cadru legislativ menit sa asigure informatiile necesare privind cantitatile produselor agricole si alimentare existente pe teritoriul Romaniei, pentru a preintampina intreruperi in aprovizionarea cu alimente a populatiei:
"Este necesara luarea unor masuri pentru a preintampina eventualele efecte in ceea ce priveste asigurarea populatiei cu produse agricole si materii prime pentru industria alimentara. Totodata, trebuie avuta in vedere ca lipsa unor informatii privind cantitatile de produse agricole si alimentare existente pe teritoriul Romaniei ar putea conduce la un dezechilibru intre cerere si oferta”.
Se mai precizeaza ca nepromovarea actului normativ in regim de urgenta poate avea consecinte nefavorabile asupra capabilitatii de productie, procesare, stocare a produselor agricole si alimentare si, implicit, asupra securitatii alimentare a populatiei Romaniei
Produsele de "grad zero”
Astfel, OUG stabileste ca operatorii din sectorul agricol si al industriei alimentare, care desfasoara activitati de productie agricola, depozitare si prelucrare/procesare, comercializare a produselor agricole si alimentare, au obligatia furnizarii datelor privind evidenta stocurilor detinute pentru urmatoarele produse:
a) legume - fructe;
b) cereale si produse pe baza de cereale;
c) seminte de oleaginoase si produse pe baza de oleaginoase;
d) leguminoase furajere;
e) seminte certificate: cereale, orez, oleaginoase $i proteaginoase;
f) carne si produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne si mixte;
g) lapte si produse din lapte;
h) produse de morarit si panificatie;
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;
j) grasimi si uleiuri;
k) apa, inclusiv apa minerala naturala, apa de izvor si toate celelalte ape imbuteliate sau ambalate,
l) orez;
m) plante aromatice, sare si condimente;
n) ceaiuri;
o) zahar,
p) miere;
q) drojdie.