Seceta in Romania. Ce face statul

1386

sursa foto: digi 24

Romania este „bantuita” de seceta, motiv pentru cresterea preturile la legume si fructe. Dar nu numai. Unele preturi sunt insa marite artificial”, spre bucuria speculantilor. Care isi vad in continuare de treaba.

In ultimele zile s-a lansat o intreaga dezbatere despre masurile care ar trebui luate pentru combaterea secetei. Ministerul Agriculturii condus de Petrea Daea (foto) vine cu o propunere.

A lansat in dezbatere publica proiectul privind modificarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania si a infrastructurii de desecare si drenaj. Acesta urmareste adaptarea agriculturii la schimbarile climatice si reducerea efectelor acestora asupra productiei agricole, in principal, dar si asupra altor factori de mediu si a populatiei.  
Suma destinata Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentand fonduri de la bugetul national, care vor fi alocate pana in anul 2027. 
Prin proiectul de act normativ se are in vedere sporirea numarului de amenajari de irigatii noi, de la 89 la 150. De asemenea, se sustine ca va creste suprafata pentru care se vor asigura irigatii de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economica a sistemelor de irigatii. 
Totodata, ministerul Agriculturii sustine ca se vor majora de la 531 la 666 numarul de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, precum si suprafata deservita de infrastructura de irigatii, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.  
Prin acest program, MADR isi propune ca sistemul de irigatii din Romania sa poata beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel imbunatatite conditiile de dezvoltare si crestere, precum si obtinerea de cantitati marite de productie la hectar.

*Proiectul

*Anexa1

*Anexa 2

*Anexa3

*Anexa 4

*Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole