Grid star
eveniment

SECETA DA PESTE CAP PRODUCTIA DE CEREALE – Nicu Vasile, seful LAPAR: In vestul tarii productia de grau s-au diminuat cu 20%, iar in sud-estul Romaniei diminuarea este de peste 70%... Din productia de cereale a Romaniei, decat 5% ramane in tara, restul exp

Nicu Vasile, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) (foto), a declarat ca productia mica de cereale de anul acesta ridica mari probleme. Din cauza secetei, productiile de cereale s-au diminuat cantitativ, iar Romania depinde foarte mult de exporturi.

Potrivit Foodbiz.ro, care prezinta declaratiile facute de Nicu Vasile la Food Intel Forum de la ASAS, seceta ar putea da peste cap planurile traderilor, mai ales tinand cont de faptul ca doar 5% din productia de cereale ramane in tara, restul mergand catre export.

Seful Lapar a confirmat ca acesta este cel mai prost an agricol al Romaniei si a mentionat faptul ca profiturile din agricultura s-ar putea mari daca s-ar acorda atentie sistemelor de irigatii si micilor fermieri.

Nicu Vasile a fost prezent in cadrul panelului “Tehnologia sprijina agribusiness-ul romanesc in pandemie” organizata in cadrul evenimentului Food Intel Forum, tinut la Academia de Stiinte Agricole si Silvice.

Iata ce a declarat la Food Intel Forum, conform Foodbiz.ro:

Datorita conditiilor climatice in Romania avem mari probleme cu seceta. Avem un climat temperat-continental in care din 10 ani, 3 sunt excesiv de secetosi, lucru cu care ne confruntam anul acesta. Pe vestul tarii, productiile de grau s-au diminuat cu 20%, iar in sud-estul Romaniei diminuarea este de peste 70%. [...] Daca discutam de tot ce inseamna productia de cereale a Romaniei, decat 5% ramane in tara, iar restul exportam. Noi depindem foarte mult de exporturi. […] Este cel mai prost an agricol, fara discutie. Noi tot timpul vedem problemele, dar nu cautam sa le si rezolvam. Avem sisteme de irigatii care sunt lasate de izbeliste, dar nu poti oricum sa faci sisteme de irigatii daca nu faci o comasare. […] Profiturile din agricultura sunt 17 miliarde, noi am putea sa ne ducem in peste 50 de miliarde, dar nu avem ce sa facem din moment ce noi nu acordam importanta micilor fermieri pentru a-i comasa si pentru a le dezvolta anumite sisteme asociative. Acesti mici fermieri detin undeva 1,8 milioane de hectare din suprafata arabila a Romaniei.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani