SE PREGATESTE O NOUA TAXA – Uniunea Europeana vrea sa introduca taxa de acces pe piata unica pentru zeci de mii de mari firme

1109

Zeci de mii de mari companii ar putea fi obligate sa plateasca o taxa de acces pe piata comuna a Uniunii Europene.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn (foto), le-a cerut statelor-membre sa sprijine introducerea, pana la sfarsitul anului 2027, a mai multor noi taxe, printre care si o taxa anuala care va fi perceputa de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piata unica, in ideea de a finanta programul de relansare economica, informeaza Financial Times, preluat de Agerpres.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Johannes Hahn a spus ca nu exista alte alternative decat a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe (sau propriile resurse), prin care sa-si asigure serviciul datoriilor, ce urmeaza a fi asumate conform planului de 750 de miliarde de euro dezvaluit saptamana trecuta. Printre aceste surse de venituri ar putea sa fie inclusa si o taxa anuala care va afecta 70.000 de companii din Europa, cu o cifra de afaceri globala de peste 750 de milioane de euro.

Taxa ar urma sa ia forma unei sume forfetare ce va fi platita anual pentru utilizarea pietei unice, amploarea ei urmand sa depinda de marimea companiei, a precizat Johannes Hahn, adaugand ca marile companii ar putea fi impartite in doua sau trei categorii.

Aceasta taxa face parte dintr-un pachet de optiuni de majorare a veniturilor, care include o taxa pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzactionare a emisiilor de poluare si o taxa pe companiile digitale. Johannes Hahn a subliniat faptul ca noile propuneri „nu vizeaza contribuabilii individuali, dar pe de alta parte se potrivesc perfect cu prioritatile noastre politice”, precum combaterea schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole