Grid star
companii

SE MODIFICA LEGEA UBER – Transportul se va face doar in localitatea in care este inmatriculata masina, iar soferii trebuie sa fie angajati sau conducatori titulari ai platformelor de ridesharing. Va fi interzis transportul alternativ cu autoturisme inchiriate sau cu contract de comodat (Document)

Modificari la legea transportului alternativ. Ministerul Transporturilor a pus in transparenta decizionala Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 49/2019 care inaspreste regulile in acest domeniu.

Conform schimbarilor dorite, serviciile de transport alternativ vor fi autorizate la fel cu cele serviciile de taxi. In plus, soferii Uber si Bolt nu vor mai putea incheia contracte de comodat si inchiriere pentru a colabora cu firmele de transport alternativ. Mai mult, nu se vor mai putea efectua servicii de transport decat in judetul in care este inmatriculata masina. In prezent, cu o masina inmatriculata, spre exemplu, in Dambovita, se poate face transport alternativ in Bucuresti. 
Potrivit proiectului, soferii Uber si Bolt nu vor mai putea incheia cu firmele de transport contracte de comodat si inchiriere pentru autoturismele aflate in proprietate. 

Iata prevederea aflata in vigoare:

“Pentru fiecare autoturism detinut in proprietate, inchiriere, comodat, contract de leasing si utilizat in vederea efectuarii transportului alternativ, agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., emitenta a autorizatiei de transport alternativ, elibereaza operatorului de transport alternativ, in termen de 15 zile lucratoare de la inregistrarea cererii, cate o copie conforma a acesteia”. 
 

Iata noua forma propusa:
 

“Pentru fiecare autoturism detinut in proprietate, sau in baza unui contract de leasing si utilizat in vederea efectuarii transportului alternativ, agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., emitenta a autorizatiei de transport alternativ, elibereaza operatorului de transport alternativ, in termen de 15 zile lucratoare de la inregistrarea cererii, cate o copie conforma a acesteia”.

O alta schimbare dorita: soferii trebuie sa fie angajati sau conducatori titulari ai platformelor de ridesharing. Copia conforma se va elibera pentru prima data pentru o perioada de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depasesc vechimea de 5 ani de la data fabricatiei. Ulterior, copia conforma se va elibera pentru acelasi autoturism la cerere, pentru 5 ani, numai daca la data cererii autoturismul nu depaseste vechimea de 10 ani de la data fabricatiei.
In prezent, copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ se elibereaza, conform cererii operatorului de transport alternativ, pentru o perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani, fara a depasi perioada de valabilitate a autorizatiei de transport alternativ, numai pentru autoturismele care au la data expirarii valabilitatii copiei conforme mai putin de 15 ani vechime de la data fabricatiei. 

Masinile folosite pentru transportul alternativ vor trebui sa afiseze obligatoriu ecusoane autocolante.
Autorizatiile pentru transportul alternativ, valabile la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi pastreaza valabilitatea pana la expirare.

*Cititi aici Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 49/2019 

*Cititi aici Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 49/2019 

*Cititi aici forma in vigoare a Ordonantei de Urgenta 49/2019

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani