SE LUCREAZA PENTRU REDUCEREA PRETULUI LA LAPTE – Consiliul Concurentei se implica in operatiune
Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) discuta cu retailerii si procesatorii care intentioneaza sa faca parte din acordul voluntar pentru reducerea pretului laptelui, indrumand companiile pentru a respecta regulile de concurenta.
Acordul voluntar intre retaileri si procesatori pentru reducerea pretului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioada de sase luni si urmeaza sa se aplice de la 1 mai, dupa cum s-a decis la intalnirea cu premierul Nicolae Ciuca si reprezentanti ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentara, ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania si ai Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania.
Reducere de minimum 20%
Potrivit Consiliului, reducerea de minimum 20% a pretului la raft se va aplica laptelui de provenienta romaneasca care costa in prezent peste 7 lei/litru si se va imparti intre retaileri (minimum 10%) si procesatori (minimum 10%):
"Rolul nostru este de a indruma actorii implicati astfel incat sa nu riste incalcarea regulilor de concurenta, respectiv acordul voluntar sa se desfasoare in parametrii stabiliti: negocierile sa fie bilaterale intre fiecare furnizor si fiecare retailer, acestia avand posibilitatea de a aplica discount-uri de cel putin 10%. Vom monitoriza aceasta initiativa impreuna cu autoritatile responsabile”, a declarat Bogdan Chiritoiu. In functie de rezultatele monitorizarii, Consiliul Concurentei va discuta cu reprezentantii Guvernului, pentru a vedea ce masuri se impun.
Se acorda ajutoare financiare
Guvernul a anuntat recent ca laptele se ieftineste pe o perioada de sase luni in urma negocierilor purtate cu reprezentantii procesatorilor si ai marilor magazine. Pentru sustinerea fermierilor si a pietei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare in doua etape. Primele plati se vor face incepand cu 15 mai 2023 pentru cererile in valoare de 21,6 milioane de euro depuse de crescatorii de vaci de lapte pana la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizata o a doua sesiune de depunere a cererilor de plata, acestea urmand sa se faca in al doilea semestru al anului.
Totodata, pentru a incuraja valorificarea laptelui si o alimentatie sanatoasa, Guvernul va extinde si dezvolta ”Programul pentru scoli” si ”Masa calda in scoli” incepand cu viitorul an scolar. Astfel, vor fi pregatite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor in fiecare zi in care frecventeaza cursuri scolare, si nu doar de trei ori pe saptamana ca pana acum, dar si pentru actualizarea pretului pachetelor de care vor beneficia elevii, si fluidizarea procedurilor de achizitie.