Grid star
eveniment

SE INFIINTEAZA TRASEELE PENTRU TURISM PEDESTRU – Hotararea a fost adoptata de Executiv: "Crestere a beneficiilor economice si sociale”

Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 12 octombrie 2022, Hotararea pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea si omologarea traseelor pentru turism pedestru. Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat ca reglementarea va debloca numeroase initiative ale factorilor implicati in dezvoltarea acestor tipuri de trasee si va incuraja aparitia unora noi astfel incat, pe termen scurt si mediu, sa putem observa o crestere a beneficiilor directe si indirecte, economice si sociale, pe care le aduce Romaniei turistice.

Traseele pentru turism pedestru sunt dezvoltate in zonele de dealuri, podisuri, coline, campii si lunci, precum si in zone metropolitane, urbane, si evidentiaza obiectivele turistice naturale si antropice, prin prezentarea acestora si explicarea semnificatiilor. Crearea, amenajarea si omologarea acestora va contribui la o crestere a circulatiei turistice la nivel national, precum si la dezvoltarea localitatilor pe raza carora se afla.

Conditiile care trebuie indeplinite

Pentru a fi omologat, un traseu pentru turism pedestru trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care:
-sa  prezinte interes din punct de vedere turistic si sa fie dedicat unui sau mai multor obiective si/sau puncte de interes turistic;
-sa propuna una sau mai multe teme de interes turistic;
-sa nu strabata o zona declarata prin lege ca fiind montana;
-sa nu necesite construirea unor amenajari – poduri, podete, balustrade, trepte – care sa aiba un impact negativ asupra mediului inconjurator;
-sa nu traverseze zone periculoase pentru siguranta si securitatea turistilor si sa asigure posibilitatea turistilor de a se odihni la intervale de maximum 5 km.
Categoriile si tipurile acestora se stabilesc in functie de timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare al turistilor.
Omologarea este realizata de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului. Procedural, administratorul este obligat ca in termen de 30 de zile de la infiintarea unui traseu sa se adreseze institutiei de resort, in vederea obtinerii autorizatiei.

Omologarea

"Tendinta romanilor de a opta pentru atractiile turistice autohtone, naturale sau amenajate, intr-un cadru organizat, este in crestere! Prin urmare, o atentie tot mai mare trebuie indreptata catre traseele pedestre, care necesita semnalizare si amenajare corespunzatoare, astfel incat sa ofere un sentiment de siguranta celor care aleg sa le parcurga. In acest sens, prin prezentul act normativ, au fost stabilite normele metodologice necesare pentru crearea si omologarea acestor produse turistice. Reglementarea va debloca, totodata, numeroase initiative ale factorilor implicati in dezvoltarea acestor tipuri de trasee si va incuraja aparitia unora noi astfel incat, pe termen scurt si mediu, sa putem observa o crestere a beneficiilor directe si indirecte, economice si sociale, pe care le aduce Romaniei turistice”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani