SE INCHEIE PANDEMIA IN ROMANIA? – Premierul Nicolae Ciuca vorbeste despre redresarea post-pandemie (Video)
Declaratie extrem de interesanta facuta de premierul Nicolae Ciuca (foto). O declaratie care ne face sa ne intrebam daca Romania se pregateste sa anunte oficial incheierea pandemiei de Covid. Fix la fel cum incep sa faca si alte state, in frunte cu Marea Britanie.
Astfel, la inceputul sedintei de guvern de marti, 25 ianuarie 2022, premierul Nicolae Ciuca a enumerat deciziile luate pentru reducerea efectelor crizei energetice, in contextul in care tot mai multi romani au ajuns in imposibilitatea de a-si plati facturile. Pe langa detaliile concrete pe care le-a oferit, Nicolae Ciuca a vorbit in declaratia sa si despre redresarea post-pandemie.
Iata declaratia premierului Nicolae Ciuca:
“Aprobam in sedinta de guvern de astazi un nou set de masuri care sa vina in sprijinul cetatenilor si al economiei, astfel incat sa putem contribui la pastrarea locurilor de munca si la desfasurarea activitatii economice in conditii de competitivitate.
Pentru populatie: nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kw/ora - energie electrica si 0,31 bani pe kw/ora la gaze naturale, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kw/ora – energie electrica sau 300 mc – gaze naturare se va plati 0,68 bani kw/ora la energie electrica si cca 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.
Am decis de asemenea ridicarea nivelului de compensatie pentru a prelua cat mai mult din presiunea crizei energetice, astfel incat efectele crizei sa fie cat mai putin resimtite de catre oameni si de catre economia romaneasca, avand nevoie acum mai mult ca oricand de sustinere pentru rederesarea post-pandemie.
Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri si industrie alimentara: vom plafona preturile la 1 leu pe kw/ora, TVA inclus, pentru energie electrica si 0,37 bani kw/ora la gaze naturale.
Pentru CET-uri e deja activa o schema dedicata de ajutor de stat.
In ceea ce priveste masurile de care beneficiaza marii consumatori de energie, dupa cum se stie, in decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane de euro pentru sustinerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei se discuta in prezent cu reprezentantii Comisiei Europene in vederea continuarii acestei forme de sprijin.
Am finalizat acest set de noi masuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie dupa consultarile avute atat la nivelul coalitiei de guvernare, cat si cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum si cu reprezentanti ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate. Discutiile ne-au ajutat sa intelegem mai bine dificultatile cu care se confrunta cetatenii si economia si sa luam masuri mai bune, tintite pentru a interveni eficient cu solutii in aceasta criza economica.
In acest sens am decis saptamana trecuta infiintarea Comitetului Interministerial in domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de solutii in vederea limitarii cresterii preturilor la energie, avand ca atributii principale stabilirea cauzelor cresterii preturilor la energie si evidentierea posibilelor solutii aplicabile pe termen scurt, mediu si lung in vederea limitarii cresterii preturilor la energie”.