SE IAU FONDURI DIN PUSCULITA STATULUI – Este vorba despre 2 miliarde de lei pentru indemnizatiile cadrelor didactice si burselor elevilor

466

sursa foto; gorjeanul.ro

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei pe 2023 cu suma de 2,17 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetara. Din aceasta suma, 1,15 miliarde lei sunt destinati asigurarii cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plata in luna noiembrie, care rezulta prin aplicarea majorarilor salariale acordate personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic.

Alte 838,5 milioane lei din suma totala vor asigura cheltuielile cu bursele elevilor din invatamantul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunilor septembrie si octombrie cu termen de plata 15 noiembrie 2023. Executivul motiveaza ca aceasta alocare bugetara a fost necesara ca urmare a modificarilor prin care plata acestor burse trec din sarcina bugetelor locale in sarcina bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.

Modificari legislative

Restul de 180,358 milioane lei vor fi necesari in vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studentilor din invatamantul universitar pentru primele doua luni din anul universitar, conform modificarilor legislative prin care cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse si protectie sociala a studentilor a fost stabilit la 201 de lei/luna/pe toata durata anului universitar (12 luni)/student de la invatamantul cu frecventa, fara taxa de studii.

Conform OUG 58/2023, personalul din invatamant beneficiaza de urmatoarele prime:

Prima de cariera didactica (1.500 de lei) pentru personalul didactic si didactic auxiliar aflat in activitate in anul scolar 2022 – 2023 in invatamantul preuniversitar si universitar de stat;
-Prima de cariera profesionala (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat in activitate in anul scolar 2022 – 2023 in invatamantul preuniversitar si universitar de stat.

Ultimele articole