SE CERE INTERZICEREA EXPORTULUI DE ENERGIE – Sindicalistii anunta proteste in fata Guvernului
Sindicatele cer Guvernului condus de Nicolae Ciuca (foto) interzicerea exportului de energie electrica si distribuirea acesteia catre consumatorii industriali si casnici.
Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, afiliate la Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal, impreuna cu Sindicatul Prelucrarea Aluminiului si Sindicatul Alum Tulcea, afiliate la Federatia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasa, anunta ca vineri, 21 ianuarie 2022, intre orele 11:00-13:00, va avea loc la Bucuresti, in fata Guvernului Romaniei, un miting de protest:
“Motivele sunt multe, dar primordial pentru noi este situatia grava cu care ne confruntam privind achizitionarea de energie electrica si gaze la preturi exorbitante, fapt care conduce la inchiderea de capacitati de productie”.
Disponibilizari de personal
Sindicatele arata ca Alro Slatina a inceput inchiderea din capacitatea de productie prin oprirea primei hale de electroliza, iar inca doua hale sunt programate a fi oprite in curand, ceea ce duce la o reducere a productiei cu 60% si functionarea cu doar 2 hale din totalul de 5. Acelasi lucru se intampla si la Alum Tulcea prin reducerea productiei de alumina cu 60%. Potrivit sindicalistilor, datorita acestor aspecte negative vor avea loc disponibilizari de personal si trimiterea in somaj tehnic a mii de angajati de la cele doua societati si a zeci de mii de salariati de la societatile care depind direct sau indirect de Alro Slatina.
“Solicitam Guvernului sa limiteze preturile aplicate la energie si gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel putin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii pana la 3 ani), precum si interzicerea exportului de energie electrica si distribuirea acesteia catre consumatorii industriali si casnici”, cer sindicatele.
Iata anuntul sindicatelor:
“Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, afiliate la Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal, impreuna cu Sindicatul Prelucrarea Aluminiului si Sindicatul Alum Tulcea, afiliate la Federatia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasa comunica urmatoarele:
Vineri, 21.01.2022, intre orele 11:00-13:00 va avea loc la Bucuresti in fata Guvernului Romaniei un miting de protest. Motivele sunt multe, dar primordial pentru noi este situatia grava cu care ne confruntam privind achizitionarea de energie electrica si gaze la preturi exorbitante, fapt care conduce la inchiderea de capacitati de productie. Mafia creata in jurul resurselor de energie electrica si gaze nu isi inceteaza actiunile de specula, distrugand in mod ireversibil industria din Romania.
Astfel, Alro Slatina a inceput inchiderea din capacitatea de productie prin oprirea primei hale de electroliza. Inca doua hale sunt programate a fi oprite in curand, ceea ce duce la o reducere a productiei cu 60% si functionarea cu doar 2 hale din totalul de 5. Acelasi lucru se intampla si la Alum Tulcea prin reducerea productiei de alumina cu 60%.
Datorita acestor aspecte negative vor avea loc disponibilizari de personal si trimiterea in somaj tehnic a mii de angajati de la cele doua societati si a zeci de mii de salariati de la societatile care depind direct sau indirect de Alro Slatina. In urma demersurilor intreprinse de sindicate si de conducerile societatilor catre Primul ministru si ministerele de resort s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzactionarea bilaterala directa intre producatorii si agentii economici energo-intensivi. Acest lucru nu este practicabil in prezent datorita nefunctionalitatii pietei pentru clientii mari din industrie, deaorece toata energia este pusa in vanzare doar pe anumite platforme ale pietei si adjudecata de speculantii de energie.
Limitarea preturilor
Este clar ca restructurarea Pietei de Energie este vitala pentru toti consumatorii de energie. Ultima strigare a sindicatelor si a tuturor angajatilor din industrie, cea care a mai ramas in Romania, este ca Guvernul Romaniei sa intervina de urgenta in limitarea preturilor la energie si gaze naturale conform Legii Concurentei 21/1996, unde la Art.4, Alin.3 este mentionat:
(3)|Pentru sectoare economice determinante si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitatea evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de catre cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.
Solicitam Guvernului sa limiteze preturile aplicate la energie si gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel putin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii pana la 3 ani), precum si interzicerea exportului de energie electrica si distribuirea acesteia catre consumatorii industriali si casnici”.