SE APROPIE CRIZA DIN CONSTRUCTII – Specialistii avertizeaza: “Putem asista la o gripare grava a economiei”
Inceputul unei crize loveste profund in epicentrul domeniului constructiilor. Ingrijorarile constructorilor incep sa se faca resimtite la usa Guvernului, ele anuntand debutul unui puternic dezechilibru macroeconomic, anunta Grupul pentru Promovarea Infrastructurii.
Potrivit Grupului, in lumina ultimelor date din domeniul constructiilor (respectiv cresterea preturilor la materialele de constructii) putem asista la o gripare grava a economiei nationale. Vorbim de un blocaj la nivel investitional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii si mari din piata si la nivelul simplilor cetateni care vor resimti direct in portofel (in pretul final al achizitiei unui imobil sau al renovarilor) efectele acestei crize care se prefigureaza deja la orizont, spun specialistii.
Investitii periclitate de marirea preturilor
In plus, unele investitii care se desfasoara in prezent (aflate in proces de atribuire pentru achizitii publice, proiectare sau executie) sunt periclitate de aceasta ascensiune a preturilor si pot fi abandonate de catre constructori, care vor cauta o solutie ca sa nu-si falimenteze afacerea:
“Si dam ca exemple oscilatia preturilor din ultima luna in care s-au inregistrat cresteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: table zincate 45%, balast 50%, nisip 40%, bitum peste 30%, otel-beton peste 30%, motorina 18%, polistiren peste 50%, teava pvc peste 25%, tub PE 30%, iar trendul crescator se mentine.
Nici la capitolul proiecte viitoare nu stam prea bine. Acestea pot stagna sau se pot amana dupa caz. In acelasi timp, pot exista disponibilizari ale personalului calificat si absenta investitiilor pe piata.
Intrebari pentru guvernanti
Dincolo de aceste aspecte stringente, Guvernul ar fi bine sa raspunda in mod responsabil si cat mai urgent la mai multe intrebari ce nu suporta amanare:
Ce se va intampla cu sectorul constructiilor si ce masuri au in vedere pentru reglementarea situatiei actuale, atat pentru firmele mici cat si pentru actorii majori de pe piata?
Ce se va intampla cu cei care vor sa-si achizitioneze o casa sau sa-si construiasca una? Cu cat vor scoate din buzunar in plus?
Ce formula de calcul foloseste INS-ul pentru actualizarea indicilor de preturi ale materialor de constructii, tinand cont ca realitatea din piata este total diferita de ceea ce publica Institutul de Statistica? Observam chiar de pe site-ul INS, ca in primele trei luni ale lui 2021 indicele furnizat este mult mai mic decat cresterile reale din piata.
Variante de solutii pe masa Guvernului
O perfectibilitate a legislatiei din prezent din perspectiva unei actualizari permanente de preturi
O predictibilitate mai mare pentru autoritatile publice locale din perspectiva bugetelor alocate prin revizuirea Legii Finantelor Publice Locale
Modificarea de urgenta a formulei de calcul a Institutului National de Statistica din perspectiva alinierii indicilor cu valoarea preturilor din piata.
Crearea unui fond special (cu regim juridic similar celui de urgenta) pentru a echilibra eventualele pendulari ale preturilor la materialele de constructii.
Aceaste variante ajuta in special antreprenorii din domeniul constructiilor sa nu recurga la rezilierea contractelor care continua apoi cu reduceri de personal, ci dimpotriva sa gestioneze mai bine crizele chiar si din perspectiva „cresterii zero”, o filosofie cunoscuta in economie prin care sistemul in ansamblul sau se degripeaza si forteaza o evolutie pozitiva”.