SE ANUNTA PROTESTE IMPOTRIVA GUVERNULUI ORBAN – Oamenilor de afaceri le-a ajuns cutitul la os

1437

foto: antena 3

Organizatia Patronala HORA, autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, anunta ca in urma refuzului de a deschide restaurantele, exista intentia anumitor operatori din HORECA de a organiza proteste impotriva guvernului condus de Ludovic Orban (foto stanga).

Presedintele HORA Daniel Mischie i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisa in care cere redeschiderea restaurantelor, dand asigurari ca vor fi respectate toare regulile sanitare.

Mischie ii transmite lui Orban ca redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a generat o crestere a numarului de persoane infectate, motiv pentru care se poate concluziona ca redeschiderea completa a restaurantelor se poate face in siguranta.

I se aminteste lui Orban ca in afara de Romania, toate tarile Comunitatii Europene au redeschis restaurantele, atat in interior cat si in exterior, cu reglementari stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, iar astfel s-a reusit sa se mentina un numar mult mai mic de cazuri de imbolnavire fata de tara noastra.

In scrisoare se vorbeste si despre posibile proteste impotriva guvernului condus de Ludovic Orban:

Proprietarii si operatorii din HORECA considera ca sunt tratati incorect de catre guvern in comparatie cu celelalte industrii. In acest context, astazi exista intentia anumitor operatori din HORECA de a organiza proteste fizice dar si sugestive impotriva guvernului”.

Iata scrisoarea trimisa de HORA lui Ludovic Orban:

“Stimate Domnule Prim-Ministru,

Organizatia Patronala HORA este autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, ce are misiunea de a sustine si de a promova interesele si valorile comune ale membrilor sai, pe plan national si international.
Inainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:
40.000 de societati comerciale cu capital 100% romanesc avand o cifra de afaceri de 5 miliarde euro
Si
Aproximativ 400 000 de angajati reprezentand 10% din numarul total al angajatilor care activeaza in sectorul privat (190.000 de angajati direct implicati si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Totodata industria noastra contribuia semnificativ la evolutia unor companii ce dezvolta afaceri in domenii conexe, precum agricultura, furnizori locali de ingrediente, producatori si distribuitori materie prima in bucatarie, importatorisi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum si sisteme de gestiune, curatenie, transport, logistica, ambalaje.

Urmare a crizei datorata pandemiei globale si a masurilor restrictive instaurate de autoritati, industria noastra este in prezent cea mai afectata, inregistrand un declin brusc care a dus astazi la scaderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% fata de anul trecut si a determinat suspendarea activitatii in cazul a peste 40% dintre operatori.

Organizatia Patronala HORA isi exprima public ingrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de raspandirea virusului COVID-19 in industria ospitalitatii, efecte care se resimt in toata industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de HORA (impreuna cu organizatiile membre in APT (Alianta Pentru Turism), efectuat pe o perioada de 5 ani, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% dupa cum urmeaza:

  • impact financiar direct (valoare adaugata) – 3,42%
  • impact social (salarii angajati si aport consum) – 0,91%
  • impact financiar indirect (furnizori si investitii) – 0,74%

Lipsa predictibilitatii din industria HORECA in climatul economic actual, nu face decat sa impinga pe marginea prapastiei antreprenorii care astazi au in derulare investitii, responsabilitati majore fata de angajati, contracte de inchiriere si leasing, contracte cu clientii externi, contracte de prestari servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.

In ceea ce priveste activitatea din alte tari europene se poate observa ca industria HORECA poate functiona. In afara Romaniei, toate tarile Comunitatii Europene au redeschis restaurantele (interior si exterior) cu reglementari stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reusind astfel sa mentina un numar mult mai mic de cazuri de imbolnavire fata de Romania.

Luand in considerare faptul ca redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o crestere a numarului de persoane infectate, putem concluziona ca redeschiderea completa a restaurantelor se poate face in siguranta, in unitatile in care se respecta reglementarile.
Asa cum s-a putut observa, cresterea numarului de imbolnaviri a avut loc la doua saptamani de la inceperea vacantelor din zonele turistice. In lipsa unor reglementari clare, restaurantele au intampinat dificultati iar incapacitatea autoritatii centrale si locale de a urmari respectarea regulilor a dus la suprareglementari si controale abuzive, multe dintre ele fara a avea legatura cu situatia pandemica in care ne aflam.

Proprietarii si operatorii din HORECA considera ca sunt tratati incorect de catre guvern in comparatie cu celelalte industrii.
In acest context, astazi exista intentia anumitor operatori din HORECA de a organiza proteste fizice dar si sugestive impotriva guvernului.

​Luand in considerare situatia dificila cu care ne confruntam si climatul de incertitudine inca existent in ceea ce priveste cursul pandemiei si al industriei ospitalitatii, supunem atentiei dumneavoastra urmatoarele solicitari si, totodata, propuneri legate de viitorul industriei si problemele acute ale operatorilor din HORECA in contextul actual, dupa cum urmeaza:

  • redeschiderea in cel mai scurt timp a restaurantelor in interior, cu respectarea regulilor impotriva raspandirii COVID-19;
  • asigurarea distantarii fizice prin mentinerea unui mese libere intre doua mese ocupate;
  • evitarea aglomerarilor de persoane la ghisee si grupuri sanitare;
  • purtarea obligatorie a mastii de catre client in momentul deplasarii catre grupurile sanitare, la intrarea sau iesirea din restaurant;
  • se vor asigura dispozitive si substante virulicide necesare dezinfectarii mainilor clientilor si informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
  • informarea clientilor asupra regulilor de igiena si distantare fizica precum si a necesitatii limitarii timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
  • curatarea si dezinfectarea cu substante bactericide si virulicide a spatiilor/suprafetelor unde au acces clientii si a ustensilelor utilizate in timpul servirii mesei;
  • eliminarea obligativitatii purtarii manusilor de catre personalul de servire in interiorul restaurantului, consideram ca este mult mai eficienta spalarea frecventa si directa a mainilor;
  • initializarea unei campanii de incurajare a publicului pentru a respecta regulile de distantare fizica, purtare a mastii de protectie, spalarea frecventa si corecta a mainilor. Promovarea intoarcerii la normalitate, a petrecerii unor momente
    frumoase in restaurant si reluarea unei vieti normale;
  • eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 milioane euro anual, conform studiului comandat de HORA
    mentionat mai sus;
  • reglementarea bacsisului/tip-ului din industrie ca venit din alte surse, fara plata CASS;
  • clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, daca nu indeplinesc conditii de intreprinderi mari;
  • focusarea controalelor facute de catre institutiile statului pe respectarea reglementarilor privind raspandirea virusului SARS COV 2.
  • In incheiere va multumim pentru toata deschiderea la dialog din aceasta perioada dificila prin care trec operatorii din HORECA
  • si sprijinul acordat Organizatiei HORA in activitatea depusa pentru depasirea acestui moment de criza.

Misiunea noastra ramane aceeasi, de a apara interesele industriei de ospitalitate si de a fi un sprijin pentru antreprenorii
din domeniu, care in aceasta perioada de confuzie generala, au nevoie de ghidaj si de o comunitate puternica.

Presedinte
Daniel Mischie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole