SE ANUNTA CRESTEREA SALARIILOR – Statul incearca sa puna capat grevei generale din invatamant. Impactul bugetar este de 90 milioane lei. Procentul de majorare
Invatamantul romanesc este paralizat de greva care a inceput luni, 22 mai 2023, principala revendicare fiind cresterea salariilor. Ministerul Educatiei anunta ca au inceput demersurile pentru elaborarea actelor normative care sa creeze cadrul legal prin care angajatii din educatie sa castige mai mult.
Astfel, se lucreaza la finalizarea actelor privind salarizarea intregului personal nedidactic din invatamantul de stat la nivelul grilelor prevazute de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educatiei, aceasta inseamna o crestere de circa 9% a salariului si un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, pana la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din invatamantul preuniversitar si 10.000 din invatamantul superior. Potrivit ministerului Educatiei, se vor acorda si bonusuri pentru profesorii debutanti, dar si acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt incadrati in unitati de invatamant din zone defavorizate.
Iata anuntul ministerului Educatiei:
“In urma discutiei din data de 21 mai 2023, desfasurata la Palatul Victoria, la care au participat Premierul Romaniei - dl. Nicolae-Ionel Ciuca, Presedintele Camerei Deputatilor - dl. Marcel Ciolacu, reprezentanti ai executivului si liderii federatiilor sindicale reprezentative din invatamant, facem urmatoarele precizari:
Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Finantelor si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene au inceput demersurile pentru elaborarea actelor normative care sa creeze cadrul legal pentru:
-salarizarea intregului personal nedidactic din invatamantul de stat, la nivelul grilelor prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educatiei, aceasta inseamna o crestere de circa 9% a salariului si un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, pana la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din invatamantul preuniversitar si 10.000 din invatamantul superior;
-acordarea unui bonus pentru profesorii debutanti;
-acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt incadrati in unitati de invatamant din zone defavorizate.
Mentionam ca acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in unitati de invatamant din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse in proiectul Legii invatamantului preuniversitar, care se afla la vot, in plenul Senatului Romaniei. Reiteram faptul ca educatia reprezinta o prioritate nationala pentru partidele aflate in actuala Coalitie de guvernare”.
Iata revendicarilor angajatilor din invatamant:
–Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.