SCUTIREA DE LA PLATA IMPOZITULUI – Guvernul a decis masurile care se aplica pentru sectorul HORECA
Guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto) a decis luni, 31 ianuarie 2022, prelungirea masurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din HORECA.
Astfel, pentru sectorul HORECA care se confrunta cu lipsa de lichiditate, s-a stabilit prelungirea masurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioada de 180 de zile, calculata de la data intrarii in vigoare a Ordonantei pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru modificarea unor termene.
Concomitent, s-a prevazut si mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, in sensul scaderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal.
Esalonarea la plata
Actul normativ mai prevede reglementari privind flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata. Potrivit Executivului, se creeaza posibilitatea depunerii cererii de esalonare si de catre debitorii aflati in procedura insolventei, conditia fiind ca pana la data emiterii deciziei de esalonare acestia sa iasa din procedura de insolventa. Totodata, se creeaza posibilitatea acordarii esalonarii la plata si pentru sumele pentru care s-a stabilit raspunderea, potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara. Masura este necesara pentru redresarea contribuabililor care se afla in dificultate financiara, pentru care esalonarea la plata reprezinta un real sprijin.
Inactivitatea temporara
Un alt element de noutate il reprezinta incetarea obligatiilor declarative pentru entitatile care au inscrisa in registrul comertului mentiunea privind inactivitatea temporara sau pentru cele care au suspendata activitatea, pe perioada inactivitatii sau a suspendarii activitatii.
Masura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, in prezent, isi mentin obligatiile declarative sau pot obtine un regim de declarare derogatoriu daca solicita, in cazul care au inscrisa la registrul comertului inactivitatea sau au suspendata activitatea (cum este cazul profesiilor libere).
O modificare a Codului fiscal are in vedere instituirea obligatiei notarilor publici de declarare a tranzactiilor din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.