SCUTIRE DE LA PLATA IMPOZITULUI PE CLADIRI – Conditiile puse. Proiectul intra la vot in Senat (Document)

1283

sursa foto: observatornews.ro

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 27 martie 2023, proiectul de lege care prevede scutirea de impozit pe cladiriile clasate ca monumente istorice care inca nu au fatada stradala si/sau principala renovata pentru o perioada de 5 ani de la receptia lucrarilor de reabilitare.

In expunerea de motive se arata ca potrivit celor mai recente clasificari realizate de catre Ministerul Culturii, Romania detine peste 30.000 de monumente istorice dintre care, o parte importanta necesita lucrari substantiale de reabilitare, consolidare sau renovare. O parte importanta dintre monumentele istorice au o valoare istorica incontestabila, iar reabilitarea lor este esentiala pentru mentinerea identitatii si culturii nationale, precum si pentru valorificarea acestora ca resursa turistica de interes local/national.

Costuri mari

Potrivit initiatorilor, numarul relativ restrans de monumente istorice care au fost reabilitate in ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrari: un grad deosebit de ridicat de expertiza pentru resursa umana angrenata (arhitecti, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de constructii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonica deosebita si pentru a conserva caracteristicile unice.
Se mai arata ca pentru indeplinirea obiectivului de reabilitare urgenta a unui numar cat mai mare de monumente istorice, este esentiala colaborarea dintre institutiile publice locale sau centrale si proprietarii monumentelor clasificate. Asadar, in conditiile in care bugetele administratiilor publice locale nu pot sustine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilitati fiscale pentru proprietarii cladirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de catre detinatorii lor.

Prevederile actuale

„Astfel, la art. 456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, legiuitorul roman a prevazut o serie de scutiri, o serie de situatii particulare pentru care nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri. Printre diferitele situatii pentru care legea prevede scutiri de impozit pe cladiri se afla stipulata, la lit.x) situatia cladirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fatada stradala si/sau principala renovata sau reabilitata conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice.

Stimularea turismului

Asadar, norma prevazuta la art.456 alin.fli lit.x) instituie aceasta scutire de impozit/taxa pe cladiri pentru acele cladiri care au beneficiat deja de lucrari de renovare/reabilitare, facilitatea fiscala fiind exclusiv pentru incaperile care nu sunt folosite pentru activitati economice.
In scopul incurajarii realizarii cat mai rapide a lucrarilor de renovare/reabilitare a monumentelor istorice, propunem completare art. 456 alin.(l), cu o litera nou, lit.x’), care sa prevada o scutire de impozit/taxa pe cladiri clasate ca monumente istorice care inca nu au fatada stradala si/sau principala renovata sau reabilitata conform Legii nr.422/2001, scutirea impozit/taxa pe cladiri operand pe perioada realizarii lucrarilor de renovare sau reabilitare si pentru o perioada de 5 ani de la receptia lucrarilor.
Desi prin masura propusa se instituie o facilitate fiscala, care va genera o diminuare nesemnificativa a veniturilor bugetelor locale din impozitul/taxa pe cladiri, prin realizarea de investitii pentru reabilitarea cladirilor monumente istorice, impactul bugetar total asupra bugetelor locale va fi semnificativ pozitiv, iar impactul social, cultural si turistic va fi deosebit deosebit de mare”.

*Cititi aici expunerea de motive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole