Grid star
eveniment

Schimbari la Codul Muncii: noi prevederi privind vechimea (Proiectul)

Vechimea in munca dobandita in strainatate sa fie recunoscuta in Romania, prevede Proiectul de lege pentru modificarea art.16 alin.(5) din Legea 53/2003 - Codul muncii initiat de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR).

Conform art.16 alin.(5) din Legea 53/2003, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Intrucat textul de lege nu distinge daca munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara, se cere ca si munca prestata in strainatate in temeiul unui contract individual de munca sa confere vechime in munca.

Iata prevederea din proiectul de lege:

“Munca prestata in Romania in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Constituie vechime in munca si vechimea dobandita in temeiul unui contract de munca in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare, in traducere legalizata in limba romana”.

Prezentam pasaje din Expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului, alaturi de proiectul de lege

“Conform Regulamentului (CEE) nr.1612/68 al Consiliului din 15 octombrie 1968 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Comunitatii, si ulterior Regulamentul (UF) nr.492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii (Text cu relevanta pentru SEE), statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.

Art.1 din Reguiamentul (UE) nr.492/2011 precizeaza ca orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv. Acesta beneficiaza, in special, pe teritoriul unui alt stat membru, de aceeasi prioritate ca si resortisantii statului respectiv in ceea ce priveste accesul la locurile de munca disponibile.
Astfel, orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv. Lucratorul resortisant al unui stat membru nu poate fi tratat diferit de lucratorii nationali, pe teritorial celorlalte state membre, din motive de nationalitate, in ceea ce priveste conditiile de incadrare in munca si conditiile de munca, in special, in ceea ce priveste remunerarea.

In aceasta situatie, pentru a fi luata in calcul aceasta perioada ca vechime in munca, persoana in cauza trebuie sa prezinte documentele din care sa rezulte perioada in care a prestat activitate in baza unui contract individual de munca, functia si principalele atributii.
Pentru a clarifica conceptul de vechime in munca reglementat prin art.16 alin.(5) din Codul muncii, astfel incat sa existe o aplicare unitara si sa nu existe interpretari contradictorii in aplicarea acestor dispozitii, prin prezenta propunere legislativa se face mentiunea faptului ca este considerata vechime in munca si vechimea dobandita in temeiul unui contract de munca in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, aceasta urmand sa fie demonstrata cu documente corespunzatoare, in traducere legalizata in limba romana”.

>>Proiectul de lege pentru modificarea art.16 alin.(5) din Legea 53/2003 - Codul muncii
>>Nota de Fundamentare a proiectului de lege pentru modificarea art.16 alin.(5) din Legea 53/2003 - Codul muncii

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani