SCHELETELE DIN DULAPUL "DIAVOLULUI IN HAINE DE TOCILAR” - Sam Bankman-Fried a scos 1 miliard dolari din FTX inainte de faliment si trei sferturi din finantarea de 420 milioane dolari din 2021
Inainte de prabusirea catastrofala a platformei sale de exchange cripto FTX, Sam Bankman-Fried (foto) le-a spus tuturor ce facea. Le-a povestit despre apetitul sau pentru risc. Le-a spus ca unele companii din grupul pe care il controla sunt "in insolventa in secret”.
"Era diavolul in haine de tocilar”, l-a numit directorul companiei cripto BlockFi intr-un interviu pentru Forbes. Dar ecosistemul cripto construit in jurul lui i-a orbit pe toti. Dupa ce falimentul rasunator al FTX a deschis "dulapurile” imperiului financiar creat de Bankman-Fried, ies la iveala "scheletele” miliardelor fictive ajunse, sub forma de bani reali, in buzunarele "diavolului in haine de tocilar”.
Gilda Popa
Cand FTX a strans 420 de milioane de dolari de la o serie de investitori de renume, in octombrie anul trecut, Bankman-Fried a spus ca banii vor ajuta la dezvoltarea afacerii, la imbunatatirea experientei utilizatorilor si ii vor permite sa optimizeze relatia cu autoritatile de reglementare.
Insa atunci a ramas nementionat faptul ca aproape trei sferturi din bani, 300 de milioane de dolari, au plecat catre fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, care si-a vandut o parte din participatia sa personala in companie, conform inregistrarilor financiare ale FTX, aflata in insolventa din 11 noiembrie, analizate de The Wall Street Journal (WSJ) si de persoane apropiate tranzactiei.
Sam Bankman-Fried le-a spus investitorilor anul trecut ca vanzarea actiunilor a fost o rambursare partiala a banilor pe care i-a cheltuit pentru a cumpara participatia rivalului Binance.
Incasarile lui Bankman-Fried pentru acest pachet de actiuni au fost mari, dupa standardele lumii startup-urilor, unde astfel de vanzari au fost in trecut tabu, deoarece le permit fondatorilor sa obtina profit inaintea investitorilor, explica jurnalistii WSJ. La finantarea din octombrie 2021, compania a fost evaluata la 25 de miliarde de dolari.
"Suveica financiara” construita de „diavolul in haine de tocilar”
Nu s-a putut stabili, din documentele consultate de anchetatori, ce a facut Bankman-Fried cu cei 300 de milioane de dolari si daca banii au fost transferati inapoi in FTX sau tinuti separat. Situatiile financiare auditate ale FTX din 2021 aratau ca banii au fost retinuti de companie pentru „oportunitate operationala” in numele unei "parti afiliate”.
Acordul din 2021 ofera o privire asupra suveicii financiare create de Bankman-Fried, care a inclus in schema multiplele entitati pe care le-a controlat in timp ce afacerea sa cripto a inflorit. Este vorba despre un flux de finantare care a generat o explozie de donatii politice, angajamente filantropice si achizitia Robinhood Markets Inc.
Aceasta suveica este acum analizat in falimentul extins al FTX si Alameda Research LLC, fondul de risc cripto al lui Bankman-Fried. FTX, care a imprumutat fonduri clientilor Alamedei, se confrunta cu un deficit de finantare de aproximativ 8 miliarde de dolari, au spus directorii Alameda si FTX.
John Ray, noul director executiv al FTX instalat pentru a supraveghea falimentul, a declarat recent, in instanta, ca procesul va implica "o ancheta cuprinzatoare, transparenta si deliberata a pretentiilor impotriva domnului Samuel Bankman-Fried” si a altor cofondatori ai entitatilor.
Dosarul a evidentiat numeroase deficiente, inclusiv:„concentrarea controlului in mainile unui grup foarte mic de indivizi neexperimentati, nesofisticati si potential compromisi”.
Companiile lui Bankman-Fried nu aveau nici macar departamente de contabilitate
Imaginea de ansamblu sugereaza ca FTX nu a fost pur si simplu doborata de un rival sau aruncata in criza de lichiditate de o tranzactie proasta sau de scaderea necrutatoare din acest an a valorii criptomonedelor. In schimb, fusese de mult un conglomerat haotic, scrie WSJ. Inca din primele zile, firma a fost o constructie "nestapanita” de entitati corporative, active ale clientilor. Nimeni nu putea spune exact ce apartine cui. Procurorii federali investigheaza acum cum s-au evaporat banii.
Companiile lui Bankman-Fried nu aveau nici departamente de contabilitate, nici departamente de resurse umane functionale, potrivit dosarului aflat pe masa instantei federale. Banii corporativi au fost folositi pentru a cumpara proprietati imobiliare, dar evidentele nu au fost pastrate. Nu exista nici macar o lista de angajati, ca sa nu mai vorbim despre conditiile de angajare. In cererea de faliment se mentioneaza ca imprumuturile restante din documentele FTX includ cel putin 1 miliard de dolari, imprumut pentru Bankman-Fried personal si 543 de milioane de dolari, bani care au ajuns la un "locotenent superior” din cadrul FTX.
Bankman-Fried stia ca activele sale sunt }in mare parte nelichide”
Inainte de prabusirea platformei sale cripto, FTX, Sam Bankman-Fried le-a spus tuturor ce facea. Le-a povestit despre apetitul lui pentru risc. Le-a spus ca unele dintre companiile controlate de el sunt "in insolventa in secret”. Anul trecut, cand si-a declarat valoarea neta la aproximativ 10 miliarde de dolari, el declarat ca activele sale sunt "n mare parte nelichide”. Chiar si atunci cand Matt Levine de la Bloomberg a sugerat ca este in „"facerea Ponzi” in timpul unui interviu din aprilie, Bankman-Fried nu a fost de acord, scrie Forbes.
"Cred ca este (n.r. o afirmatia) destul de rezonabila”, a spus el.
Ca se indrepta spre calamitate, era inevitabil. Dar cu ecosistemul sclipitor construit in jurul lui, putini au auzit ce spunea cu adevarat. Angajatii, clientii si investitorii, deopotriva, au vazut doar un imperiu financiar in plina efervescenta, aplaudat de intreaga piata cripto, si prea putine motive sa creada ceea ce Bankman-Fried a spus, de fapt, tot timpul: totul era o butaforie.