Grid star
eveniment

SCANDALOS: FIRMELE STRAINE FAVORIZATE IN STARE DE URGENTA – Societatile straine au avut parte de tratament preferential in raport cu firmele romanesti. Pentru operatorii straini penalitatile de intarziere au fost de 0,1% pe zi, insa pentru societatile rom

De-a dreptul scandalos ce s-a intamplat cu ocazia achizitiilor publice realizate in perioada starii de urgenta. Firmele romanesti au fost defavorizate in raport cu societatile comerciale straine. O arata un raport al Curtii de Conturi, trimis Parlamentului.

Concret, Curtea de Conturi a constatat nerespectarea principiilor “tratamentului egal” si “nediscriminarea” privind conditiile in care au fost acordate contracte catre firme straine. Conditii mult mai avantoajoase decat cele de care au beneficiat firmele romanesti.

In acest sens, Curtea de Conturi a stabilit ca Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) a avut o abordare diferentiata a nivelului garantiei depuse de societati si a penalitatilor impuse operatorilor economici. Astfel, operatorii economici straini au beneficiat de un cuantum al procentului de garantie de 0,5% din valoarea contractului si de un cuantum al procentului de penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, existand chiar si situatii in care li s-a decontat suplimentar si costul transportului. De partea cealalta, operatorilor romani li s-au solicitat garantia de buna executie in procent de 5% din valoarea contractului, iar penalitatile au fost stabilite la 1% pentru fiecare zi de intarziere.

Iata constatarile Curtii de Conturi (vezi facsimil):

Nerespectarea principiilor 'tratamentul egal' si 'nediscriminarea' "

ONAC a avut o abordare diferentiata a nivelului garantiei si a nivelului penalitatii impuse operatorilor economici prin Acordurile-cadru. Astfel, operatorii economici straini au beneficiat de un cuantum al procentului de garantie de 0,5% din valoarea contractului si de un cuantum al procentului de penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, existand situatii in care li s-a decontat suplimentar si costul transportului, in timp ce operatorilor romani li s-a solicitat garantia de buna executie in procent de 5% din valoarea contractului, iar penalitatile au fost stabilite la 1% pentru fiecare zi de intarziere.

In aceste conditii au fost declarate castigatoare ofertele unor operatori economici care contineau propuneri de modificare a clauzelor contractuale stabilite in cadrul documentatiei de atribuire, clauze dezavantajoase pentru autoritatea contractanta, intrucat se refera la cuantumul garantiei de buna executie ce poate fi redusa de la 5% la 0,5%, iar penalitatea pentru nelivrarea la termen a fost redusa de la 1%/zi la 0,1%/zi.

Constatarea a fost consemnata in cazul urmatoarelor acorduri cadru:

-Acordul-cadru incheiat cu VIRID DOO din Serbia, avand ca obiect achizitia de combinezoane;

-Acordul-cadru incheiat cu UPC LTD din Coreea de Sud, avand ca obiect achizitia de combinezoane;

-Acordul-cadru incheiat cu Medi Consulting din Coreea de Sud, pentru achizitia de ventilatoare.

In cazul acordurilor-cadru incheiate cu VIRID DOO din Serbia si cu UPC LTD din Coreea de Sud produsele contractate au fost livrate catre IGSU iar in cazul Medi Consulting produsele nu s-au livrat, in conditiile in care s-a acordat si un avans”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani