SCANDAL PE SAREA ROMANIEI – Administratorul Fondului Proprietatea denunta schimbarea consiliului de administratie de la Salrom: “Pune in pericol listarea Salrom la bursa”. Salrom se numara printre companiile nationale ale caror instrainare se doreste
Scandal pe sarea Romaniei. Mai exact la Compania Natioanala a Sarii “Salrom”, dorita de anumite grupari de interese sa fie cat mai repede instrainata. Un atac a fost lansat joi, 16 septembrie 2021, de administratorul Fondului Proprietatea, actionar la Salrom.
Concret, Franklin Templeton, administrator la Fondul Proprietatea, critica decizia Ministerului Economiei de a schimba membrii consiliului de administratie de la Salrom, dupa ruperea coalitiei PNL-USR-PLUS. Franklin Templeton acuza, prin intermediul unui comunicat de presa, ca in consiliul de administratie ar fi fost aduse persoane care au mai ocupat aceasta pozitie in 2020, an in care profitul Salrom a scazut de aproape sapte ori si in care veniturile din exploatare au fost mai mici cu 36%.
De asemenea, in acelasi comunicat de presa, Franklin Templeton sustine ca schimbarea consiliului de administratie ar pune in pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursa. In acest context trebuie amintit ca in ultima perioada Salrom a fost vehiculata printre companiile detinute de statul roman care ar urma sa fie privatizate in viitorul apropiat si instrainate. Desigur, alaturi de alte companii de interes major precum Cec Bank, Posta Roman, Romngaz sau Portul Constanta. Cu alte cuvinte, intelegem ca vechii membri ai consiliului de administratie, probabil cei numiti din partea USR-PLUS, erau garantia pentru listarea la bursa a Salrom.
Iata comunicatul Franklin Templeton privind schimbarea consiliului de administratie de la Salrom:
“Franklin Templeton International Services S.A.R.L, in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic ('Administratorul Fondului') al Fondului Proprietatea S.A. ('Fondul') isi exprima dezamagirea fata de schimbarea membrilor consiliului de administratie al Salrom. Mandatul noului consiliu va incepe la 1 octombrie 2021. Stabilitatea si soliditatea companiilor de stat, precum si dezvoltarea viitoare a acestor companii sunt de o importanta capitala pentru economia româneasca, iar succesul lor este un rezultat direct al calitatii persoanelor numite in functiile cheie de supraveghere si conducere.
Fondul Proprietatea considera ca aceasta decizie risca sa dauneze companiei si pune in pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursa si evaluarea optiunilor privind exploatarea zacamintelor de grafit din Gorj. De fapt, persoanele numite acum de actionarul majoritar in consiliul de administratie al Salrom nu sunt altele decât cele care au detinut aceste functii in 2020, un an in care profitul Salrom a scazut de aproape sapte ori si in care veniturile din exploatare au scazut cu 36%. Este o intrebare legitima daca acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zacamintelor de grafit, o resursa vitala pentru tranzitia energetica globala.
Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucuresti si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: 'De multi ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarma si a repetat adesea ca transparenta, continuitatea si profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economica a companiilor de stat romanesti. Vedem ca aceste conditii nu sunt indeplinite de noua compozitie a consiliului de administratie al Salrom. In opinia noastra, membrii consiliului care tocmai au fost schimbati aveau calitatile necesare pentru a dezvolta un program de investitii durabile pentru Salrom, indeplineau criteriile de guvernanta corporativa pe care si le-a asumat statul roman si ar fi putut asigura stabilitatea necesara pentru a atinge obiectivele listarii companiei la bursa si dezvoltarii acesteia. Este imperativ ca intreprinderile de stat sa nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere si consiliile sa fie selectate in conformitate cu principiile guvernantei corporative, luand in considerare profesionalismul si expertiza, si sa fie evaluate pe baza rezultatelor obtinute pentru companie si toate partile interesate.'
Fondul Proprietatea continua sa sprijine actualul consiliu de administratie si conducerea Salrom, datorita bunei intelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea masurilor de eficientizare la nivelul companiei si initierea de proiecte de investitii care sprijina cresterea pe termen lung a acesteia. Daca sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investitii ar trebui sa fie realizate de companie, deoarece inseamna mai multe investitii in beneficiul tuturor partilor interesate: angajati, comunitati locale si actionari”.