ROBOR, SCADERE SURPRINZATOARE – Rate mai mici la credite dupa ce Isarescu a anuntat ca bancile "au sarit calul”. Cotatia
10 August 2022 11:25 Lumea Banilor 1150Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 scade. Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri, 10 august 2022, cotatia: 8,6%, fata de 8,14%, valoarea inregistrata marti.
Sacderea ROBOR inseamna si rate mai mici la credite. Insa este o situatie volatila, iar peste 24 de ore ROBOR poate sa explodeze, din nou. Ramane de vazut ce se va intampla.
Isarescu a urecheat bancile
Coincidenta, sau nu, scaderea ROBOR vine dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile "au cam sarit calul cu ROBOR-ul”, care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Totusi, Isarescu a gasit si o posibila explicatie pentru comportamentul bancilor. Si anume conditiile de lichiditate:
"Am inasprit conditiile de lichiditate, pe un motiv foarte clar. Sa determinam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite”.
Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:
"ROBOR-ul se misca aproape de rata dobanzii de politica monetara. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul, s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intampla, este nevoie de doua lucruri.
Acestea sunt dobanzi de piata, pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze, asa functionraza pietele de peste tot in lume, mai ales in perioadele de crize, de tensiune. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor, a celor care actioneaza pe piata monetara la termen, sa priveasca pesimist viitorul. Asa au vazut bancile viitorul. Inflatie mai mare, foarte greu de stavilit, si, in consecinta, acesta este ROBORUL (…).
Cotatiile au fost cu mult peste rata de politica monetara. Trebuie sa recunosc, conditiile de lichiditate, probabil ca au impins bancile sa sara calul cu ROBOR, am inasprit conditiile de ichiditate, pe un motiv foarte clar, Sa determinam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite. Pentru ca si acolo este vorba de romani, care pierd”.