SCADE PRETUL CARBURANTILOR LA TOATE BENZINARIILE? – Explicatiile Guvernului. Purtatorul de cuvant al Executivului: „Este un mecanism care implica o componenta privata”

732

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Actul normativ care prevede reducerea cu 50 de bani la carburanti este posibil sa fie adoptat in sedinta de Guvern de miercuri, 29 iunie 2022. Ramane insa de vazut daca toate benzinariile vor pune in practica aceasta masura.

Premierul Ciuca a declarat ca masura se va concretiza intr-o OUG, precizand insa, potrivit digi 24, ca nu s-a discutat punctual ce se va intampla la benzinariile private:

„Mediul privat e liber sa isi stabileasca masurile si cum isi gestioneaza business-urile. Reglementarea este la nivelul guvernului si ea va cuprinde tot spectrul. Nu am discutat punctual ce se va intampla la benzinariile private”.

Intrebat daca toate benzinariile vor reduce cu 50 de bani pretul carburantilor, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru (foto stanga), a dat un raspuns diplomat:
„Toate benzinariile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompa”.
Din raspunsul lui Carbunaru se poate intelege si ca nu exista o obligatie in acest sens. Ramane insa de vazut cum va arata actul normativ in forma sa finala, si ce prevederi va cuprinde. Carbunaru a tinut insa sa sublinieze ca romanii vor vedea scaderea la pompa.

Iata intrebarile adresate lui Dan Carbunaru, si raspunsurile:

Reporter:

Vreau sa va intreb despre actul normativ privind reducerea cu 50 de bani a combustibililor la pompa. In ce stadiu se afla? A fost elaborat? Poate a fost discutat astazi intr-o prima lectura… Cum stam?

Dan Carbunaru:

Sunt discutii care deja s-au purtat. Exista o decizie anuntata in acest sens la nivelul coalitiei. Zilele acestea, cel mai probabil chiar miercuri, in cadrul sedintei de guvern, va fi aprobat actul normativ care va reglementa si mecanismul si va confirma si valoarea deja anuntata public de premierul Romaniei. Au fost oferite detalii in acest sens, ca atare, cel mai probabil, initiatorii vor fi gata sa va prezinte dupa sedinta de guvern, care va aproba aceasta masura menita sa contribuie la sprijinirea mediului privat, dar si a cetatenilor afectati de fluctuatia mai degraba in crestere a pretului carburantilor in Romania.

Reporter:

Puteti sa ne spuneti, premierul a fost incurcat, daca benzinariile vor fi obligate sa faca aceasta reducere de 50 de bani, va exista un mecanism prin care, de vineri, 1 iulie, efectiv vom vedea cu 50 de bani mai putin pe bon, cand facem plinul la pompa?

Dan Carbunaru:

Prudenta domnului prim-ministru a fost generata de efecte generate in alte state, nu le voi nominaliza acum, in care anumite masuri au generat dezechilibre de pe piata si nevoia de a rationaliza consumul de combustibil. Ca atare, Guvernul Romaniei este preocupat sa gaseasca echilibrul adecvat intre instrumentele pe care le activeaza pentru a proteja populatia si economia si nevoia de a respecta functionarea unei piete libere. Tocmai de aceea, acest mecanism, ale carui detalii vor fi prezentate dupa ce el va fi aprobat efectiv in sedinta de guvern, include, din perspectiva nevoii de solidarizare, o abordare integrata intre guvern, care normeaza aceasta masura de protectie, si benzinarii, practic furnizorii, agentii economici, catre cetateni, de carburanti. Ca atare, in acest sens se explica prudenta premierului, deoarece mecanismul concret prin care vor fi angrenati, in egala masura, factorii din zona sectorului public de reglementare si zona pietei private, respectiv furnizorii de carburanti, vor avea o…

Reporter:

De ce e nevoie de prudenta la o intrebare simpla: omul va vedea sau nu reducerea de 50 de bani pe bon? Pentru ce este nevoie? Decizia a fost luata in coalitie, a fost anunta…

Dan Carbunaru:

Evident ca o va vedea si o va vedea la pompa, asa cum s-a si anuntat.

Reporter:

Toate benzinariile vor reduce cu 50 de bani?

Dan Carbunaru:

Toate benzinariile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompa.

Reporter:

Sunt si benzinarii care nu vor aplica acest mecanism sau… ? Ati spus: „toate benzinariile care vor aplica acest mecanism”.

Dan Carbunaru:

Este un mecanism care implica o componenta privata. Ca atare, componenta privata care va fi angrenata in acest mecanism va putea oferi aceasta reducere la pompa de 50 de bani.

Reporter:

Repet, exista vreo componenta privata care sa nu aplice aceasta ordonanta?

Dan Carbunaru:

In momentul in care va fi publicata ordonanta si mecanismul in sine va fi descris in detaliu cred ca veti primi raspuns si la aceasta intrebare.

Ciuca a anuntat compensarea

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat saptamana trecuta ca s-a luat o decizie cu privire la pretul carburantilor. Astfel, se va aplica o compensare de 50 de bani, pe o perioada pe trei luni.

Jumatate din aceasta suma va fi decontata de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompa si va aparea si pe bonul fiscal. Nicolae Ciuca precizat ca aceasta nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii, iar guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii. Seful Executivului a mai declarat ca jumatate din aceasta reducere va fi decontata de catre stat.

​ Iata declaratiile facute de premier

Am identificat impreuna cu specialistii o solutie de compensare in suma fixa de 50 de bani care se va aplica direct la pompa. Masura a fost adoptata si de alte tari, implica atat responsabilitatea guvernului, cat si a companiilor din industria petroliera. Jumatate din aceasta reducere va fi decontata de catre stat. Mecanismul va fi aplicat pentru o perioada de trei luni.

Compensarea va fi evidentiata pe fiecare bon fiscal emis la statiiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumatate din bani urmand a fi asigurati de la bugetul de stat. La finalul acestei perioade, guvernul va analiza daca este nevoie de un nou set de masuri.
Avem de asemenea la indemana un instrument util, ma refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Masurile pe care noi le luam si care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru urmatoarele trei luni nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii. Guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii
”.

​ Pozitia PSD

PSD a comentat decizia de compensare cu 50 de bani. Social-democratii anunta ca respecta decizia premierului, dar sunt de parere ca alternativa PSD ar fi fost mai buna si ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de asteptarile romanilor. Potrivit PSD, in multe alte tari europene, solutia compensarii a functionat doar cateva saptamani, dupa care preturile au revenit si au ajuns chiar la niveluri mai mari:
“De aceea, daca operatorii din piata vor creste din nou preturile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coalitie cu propunerea unui pret maximal sau a limitarii adaosului comercial”.

​ Iata anuntul PSD:

PSD a prezentat in ultimele zile mai multe solutii privind reduceri importante ale pretului carburantilor. Astazi, premierul Ciuca a decis varianta unei compensari comune, la care sa participe atat statul, cat si operatorii privati, astfel incat pretul carburantilor sa scada cu 50 de bani.
Respectam decizia premierului, dar credem in continuare ca alternativa PSD ar fi fost mai buna si ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de asteptarile romanilor. In plus, in multe alte tari europene, solutia compensarii a functionat doar cateva saptamani, dupa care preturile au revenit si au ajuns chiar la niveluri mai mari.
De aceea, daca operatorii din piata vor creste din nou preturile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coalitie cu propunerea unui pret maximal sau a limitarii adaosului comercial”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole