SCADE CURSUL EURO – Vesti bune: scad si facturile exprimate in moneda europeana. Banca Nationala a anuntat valoarea euro in prima zi lucratoare din 2022
Daca indicele ROBOR a crescut in prima zi lucratoare din 2022, (click aici pentru a citi), cursul euro scade. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni, 3 ianuarie 2022, ca un euro valoreaza 4,9474 lei, in scadere fata de 31 decembrie 2021, cand valora 4,9481 lei. Dolarul a ajuns la 4,3559 lei, de la un curs de 4,3707 lei inregistrat la sfarsitului anului trecut.
Scaderea monedei europene inseamna ca romanii vor plati mai putin la facturile exprimate in euro, cel putin la cursul de luni. Insa este posibil ca euro sa creasca zilele urmatoare, iar cand se va intampla acest lucru, vor veni facturi mai mari.
Legea lui Zamfir, votata de Senat, aviz pozitiv in Camera Deputatilor
Cresterea euro inseamna si cresterea facturilor romanilor, lucru care ar putea fi oprit daca acestea ar fi exprimate in moneda nationala, in ceea ce priveste utilitatile, potrivit legii initiate de senatorul PSD Daniel Zamfir (foto). Legea a fost adoptata de Senat, iar acum este in Camera Deputatilor.
Ultimele informatii despre ce se intampla cu legea sunt din iunie, atunci cand s-a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. De atunci, potrivit site-ului Camerei, nu s-a mai intamplat nimic.
Potrivit avizului pozitiv, cu amendamente, sunt utilitati urmatoarele activitati: alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.
Servicii medicale, internet, fitness
In sensul prezentei legi, sunt servicii urmatoarele activitati: serviciile medicale, asigurari, service si mentenanta, transporturi de marfuri si de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, organizare de evenimente si catering, telefonie fixa si mobila, internet, televiziune prin cablu si digitala, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.
Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii efective.