SCADE CIFRA DE AFACERI IN COMERT – Probleme pentru investitori (Document)

411

Economia nu merge bine. In luna aprilie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de luna martie 2023, atat ca serie bruta cu 5,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,7%.

Potrivit Institului National de Statistica, fata de luna aprilie 2022 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in luna aprilie 2023, a scazut atat ca serie bruta cu 1,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%.
In perioada ianuarie-martie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta cu 3,4%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,1%.

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut, pe ansamblu, cu 5,2%, datorita scaderilor inregistrate la:
-comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-6,8%);
-vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-6,1%);
-vanzarile de produse nealimentare (-3,8%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut, pe ansamblu, in luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedenta, cu 3,7%, datorita scaderilor inregistrate la”
-comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-6,4%);
-vanzarile de produse nealimentare (-2,8%);
-vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-2,4%).

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a inregistrat o scadere, pe ansamblu, cu 1,6%, datorita scaderilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-7,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (-1,3%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 1,5%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a inregistrat o scadere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorita scaderilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,1%) si la vanzarile de produse nealimentare (-0,3%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 1,1%.

Ce s-a schimbat intr-un an

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-martie 2023, comparativ cu perioada similara din 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu cu 3,4%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,7%) si la vanzarile de produse nealimentare (+4,0%).
Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,1%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in aceasta perioada, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,1%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,7%) si la vanzarile de produse nealimentare (+3,7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,3%.

*Citi aici datele INS

Ultimele articole