SARMISEGETUZA, RESTAURATA CU BANI EUROPENI – Cetatea, pe lista UNESCO. Autoritatile au anuntat planul

874

sursa foto: Facebook Administratia Sarmizegetusa Regia

Se restaureaza Sarmisegetuza! Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos, si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor, au semnat trei contracte in valoare totala de 7,41 milioane euro pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural – istoric de la Sarmisegetuza Regia.
 

Proiectele finantate prin Programul ”Romania atractiva” sunt incluse in doua din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism si Cultura a Planului National de Redresare si Rezilienta: ruta castrelor si ruta cetatilor. Prin contractele semnate vor fi realizate investitii importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcatuiesc ansamblul cetatilor dacice din Muntii Orastiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.  Investitiile includ atat lucrari de restaurare, cat si crearea unor noi spatii expozitionale si punere in valoare a sitului.

Muzeu modern

 Astfel, la intrarea in situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus in ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern si putin invaziv, care va avea si un punct de belvedere asupra sitului si amfiteatrului roman din apropiere. In interiorul muzeului va fi reconstituita una din cele doua fantani de marmura, cu elemente sculpturale unice in Dacia, care faceau parte din intrarea monumentala in forul roman. Tot aici vor fi expuse intr-un mod interactiv si cele mai importante descoperiri arheologice din primul oras al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro.
Potrivit ministerului Investitiilor, intrarea in forul roman, obiectiv inclus in ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii constructii monumentale din Dacia, din zona intrarii provenind prima dovada epigrafica din Dacia referitoare la edificarea unei cladiri. Nu intamplator aceasta este una dintre cele mai importante, fiind si una dintre cele mai impozante. Candva in secolul al doilea forul este reconstruit in marmura. Se pastreaza aici fragmentele a doua coloane din cele patru de foarte  mari dimensiuni, de 10 m inaltime, care vor constitui si obiectul proiectului, cel putin una dintre acestea urmand sa fie ridicata pe locul original de constructie. Valoarea investitiei: 2,56 milioane euro.
Printr-un demers amplu, va fi conservat si restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichitatii dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus in ruta cetatilor, valoarea investitiei fiind de 2,29 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole