SARACIREA JUDETULUI IALOMITA – Solutia: fondurile europene
Judetul Ialomita este destul de sarac la capitolul infrastructura, apa – canal, racordare la gaze, dar are o sansa: fondurile europene. Banii nerambursabili de la UE pot fi investiti in dezvoltare.
Este principala idee exprimata de catre reprezentantii Guvernului – in frunte cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos – prezenti in judetul Ialomita sub motto-ul: “Sa investim, nu sa cheltuim fondurile europene”, potrivit unui comunicat emis de ministerul fondurilor europene (MFE) miercuri, 23 septembrie 2020.
O nevoie apasatoare ce a fost identificata in judetul Ialomita este lipsa locurilor de munca, crearea acestora, cu sprijinul fondurilor europene, reprezentand pentru autoritatile locale prioritatea zero.
La acest moment, situatia accesarii si implementarii proiectelor prin fonduri europene se prezinta astfel:
Exista peste 70 de proiecte finantate prin fonduri europene, insumand 701,5 milioane lei, dintre care 542,1 milioane lei reprezinta fonduri europene nerambursabile.
In acest context, sunt evidentiate proiectele finantate prin:
- Programul Operational Regional (POR), cu un numar de: 48 proiecte:
- Programul Operational Capital Uman (POCU), cu un numar de: 10 proiecte;
- Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), cu un numar de: 9 proiecte;
- Programul Operational Competitivitate (POC), cu un numar de: 3 proiecte;
- Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), cu un numar de: 3 proiecte, mai este subliniat in comunicatul emis de MFE.
Mult mai precis, in judetul Ialomita, banii atrasi prin fonduri europene au imbunatatit viata a peste 87.000 locuitori din 14 localitati.
Este vorba despre:
Municipiile:
- Slobozia;
- Fetesti;
- Urziceni.
Orasele:
- Amara;
- Fierbinti Targ;
- Tandarei.
Comunele si satele:
- Bordusani;
- Ciulnita;
- Cosimbesti;
- Manasia;
- Scanteia;
- Traian;
- Valea Ciorii;
- Vladeni.
Iata explicatiile si concluziile ministrului Fondurilor Europene, in urma vizitei efectuate in judetul Ialomita:
„In județul Ialomita, in secolul XXI, numai 8 localitati din 66 sunt racordate la gaze. Recent, Guvernul Romaniei a adoptat OUG nr. 128 / 2020 privind unele masuri pentru aprobarea Programului National de racordare a populatiei si consumatorilor non-casnici la reteaua inteligenta de distributie a gazelor naturale. Prin acest program vor fi finantate proiectele autoritatilor locale care vor asigura racordarea la reteaua de gaze a cel putin 1.000 de gospodarii. Atragerea de fonduri europene devine astfel vitala pentru imbunatatirea standardului de viata al oamenilor si recuperarea decalajelor dintre regiuni. Acest lucru este posibil prin colaborarea autoritatilor de la nivel local cu cele centrale, asa cum se intampla deja cu succes in judetele aflate in fruntea clasamentului banilor europeni investiti”.