Grid star
eveniment

Salariul minim creste din 1 ianuarie. Premierul Marcel Ciolacu a anuntat valoarea la care va ajunge (Document)

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a anuntat joi, 14 noiembrie 2024, ca salariul minim va creste de de la 1 ianuarie 2025. In prezent  valaorea salariului minim este de 3.700 lei si va creste la 4.050 lei.

Seful Executivului a precizat ca actul legislativ privind majorarea este in transparenta, toata lumea l-a vazut si, pana in acest moment, toata lumea s-a si pronuntat:
Vom parcurge procedura necesara pentru a fi aprobat rapid si sa fie facute si reglaje tehnice. Nu exista obstacole - nici electorale, nici de alta natura – si vom creste salariul minim de la 1 ianuarie”. 

Iata declaratia facuta de premier:

“Am vazut ca legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgata si putem face in acest moment pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie. Actul legislativ este in transparenta, toata lumea l-a vazut si, pana in acest moment, toata lumea s-a si pronuntat.
De aceea, vom parcurge procedura necesara pentru a fi aprobat rapid si sa fie facute si reglaje tehnice. Nu exista obstacole - nici electorale, nici de alta natura – si vom creste salariul minim de la 1 ianuarie. De altfel, fiindca am fost ieri la Londra, si guvernul britanic a anuntat cresteri substantiale ale salariilor incepand din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activa”. 

Lege promulgata

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 13 noiembrie 2024, Legea privind modificarea si completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate. Legea prevede transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European si a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana, termenul fiind 15 noiembrie 2024.
Potrivit documentului, care modifica Codul Muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste anual prin hotarare a Guvernului si se aplica de la data de 1 ianuarie a anului urmator, cu actualizarea periodica o data pe an, dupa consultarea confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la numarul mediu lunar de ore, potrivit programului legal de munca aprobat. 
In plus, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute prin contractul individual de munca si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar. Legea mai prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni, de la data incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, salariatului i se acorda un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

>>Proiectul de HG pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

>>Nota de Fundamentare a proiectului de HG pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani