SALARIUL MINIM, 3.000 LEI – Lege pentru un trai decent (Document)

1414

Mai multi parlamentari AUR au initiat un proiect de lege care prevede ca salariul minim brut pe economie garantat in plata sa fie de 3.000 de lei. Este vorba despre propunerea legislativa privind modificarea si completarea art.164 din Legea 53/2003 – Codul Muncii, cu privire la stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent.

Potrivit expunerii de motive, in raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la munca, lansat la inceputul anului, se arata ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere ca valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adulta singura este de 2.708 lei.
„Salariul minim brut este de 2.550 lei, cuantum pe care il consideram insuficient, avand in vedere necesitatile vietii de zi cu zi. Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe tara decent ar contribui la reducerea numarului persoanelor care traiesc in prag de saracie. Salariul minim net sa fie cel putin egal cu valoarea cosului minim pentru un trai decent”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului, potrivit initiatorilor.

Deputatii AUR arata ca potrivit raportului, reiese estimarea cosului minim de consum pentru un trai decent, pentru luna septembrie 2021, astfel:
-pentru o persoana adulta singura: 2.708 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti fara copii: 4.417 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti si un copil: 5.993 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti si doi copii: 7.234 lei pe luna.

Explozia preturilor

In expunerea de motive se arata ca in 2021, Institutul National de Statistica nu a comunicat o valoare a cosului minim de consum pentru un trai decent, dar suntem in fata unei explozii a preturilor pe care trebuie sa le plateasca populatia, datorita faptului ca au crescut tarifele la energie, gaz, carburanti, produse alimentare, materiale de constructii, cresteri care au dus la majorarea inflatiei pana la 8%.
In septembrie 2019, cresterea valorii cosului minim de consum pentru un trai decent fata de anul anterior a fost de +2,8%, cu 1,9 puncte procentuale mai putin decat anul acesta. Cea mai mare crestere in structura de cheltuieli a cosului a fost inregistrata la capitolul locuinta. Cheltuielile pentru locuinta au crescut cu +8.8% in septembrie 2020 fata de septembrie 2019. Prin comparatie, in 2019 cresterea cheltuielilor legate de locuinta era de doar +2,3% fata de septembrie 2018. Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe luna, in crestere cu +4,7% fata de anul trecut. In septembrie 2019, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru acelasi tip de gospodarie era de 6.954 lei pe luna, iar in septembrie 2018 -de 6.762 lei, potrivit Institutului National de Statistica.

Valoarea cosului minim

De asemenea, cresteri mai mari decat anul precedent s-au inregistrat la capitolul cheltuieli pentru alimentatie, cu +5,5% mai mult in septembrie 2020 fata de septembrie 2019 (comparativ cu+3,8% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018). Valoarea cosului pentru o familie de doi adulti si un copil este de 6.194 lei
pe luna, pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.597 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.818 lei pe luna, potrivit INS.
Propunerea legislativa vizeaza ca valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoana adulta, in suma de 3.000 lei, sa fie salariul minim brut pe economie garantat in plata.
Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoana adulta urmand sa fle comunicat in fiecare an pana la 01 decembrie de catre INS pentru a fi preluata in fundamentarea bugetului de stat pentru anul urmator, urmand ca salariul minim brut pe tara in plata sa fie stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale”,
arata initiatorii.

Iata expunerea de motive:

Iata proiectul de lege

1 comentariu la “SALARIUL MINIM, 3.000 LEI – Lege pentru un trai decent (Document)

  1. AUR este analfabet economic, la fel ca si fratii lor mai mari PSD.

    Cand maresti salariul minim, care de facto ar trebui eliminat, tu maresti automat si costurile de productie, pt ca fiecare firma are specificul ei si guvernul nu este Dumnezeu sa stie daca firma isi permite sau nu sa dea acel salariu. Deci daca firma nu da faliment, sau nu concediaza personal, atunci daca vorbim de o corporatie, ea va mari preturile la raft si in final, cumparatorul final, va ramane cu nimic sau chiar mai putin. Cam asa inteleg politicienii de dreapta cica sa faca legi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole