Grid star
eveniment

SALARIILE PROFESORILOR - Peste 6.000 de oameni au semnat: "Va urma austeritatea si pentru alte categorii"

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu anunta ca a semnat, alaturi de alti 6.000 de oameni, petitia online referitoare la respectarea legii privind cresterea salariile profesorilor.

Acesta anunta ca exista bani, iar daca se va ceda pe acest subiect, va urma austeritatea si pentru alte categorii.


Negrescu spune intr-o postare pe Facebook ca Romania are cel mai mic indice de salarizare a educatiei din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania, dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Europarlamentarul PSD aminteste ca ex-ministrul de Finante Florin Citu, actual premier, a spus pe 18 decembrie ca majorarile au fost prinse in buget. Cateva zile mai tarziu, banii nu mai existau:

"Florin Citu afirma atunci:

'Salariile profesorilor au fost incluse, atat cresterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenta pana la 2022, dar si cresterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusa in buget ca sa nu mai existe niciun fel de dezbatere in spatiul public. Stiu si multumesc premierului pentru intelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finantelor a anuntat-o ieri, deci sa nu mai avem discutia despre asta in spatiul public'.

Potrivit lui Negrescu, aceiasi oameni ar vrea sa spun acum ca profesorii nu merita aceste mariri, sa spuna ca daca maresc aceste salarii, vor avea de suferit alte categorii.:

"Intre timp taxele taiate doar pentru anumite firme mari raman la fel, raportul Curtii de Conturi nu a condus la recuperarea pierderilor iar aparatul de stat a fost ingrosat cu sute de persoane angajate preferential in ultimele luni.

Daca cedam acum pe acest subiect, pentru care exista bani, va urma austeritatea si pentru alte categorii.

SolidaritateCuProfesorii
#PentruEducatie
#STOPausteritate".

Iata textul petitiei:

"Salariile profesorilor ar fi trebuit sa creasca cu 16% de la 1 septembrie 2020, insa cresterea a fost amanata pe fondul pandemiei de coronavirus:

'Practic, majorarea de 16% (transele a doua si a treia), care semnifica atingerea nivelului majorarilor prevazute pentru anul 2022 si care a fost mutata pentru 1 septembrie 2020 (devansata, deci, cu doi ani), este acum prevazuta pentru 1 septembrie 2021', se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, transmis la inceputul anului scolar.

Acum suntem anuntati ca majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amanata DIN NOU pentru 2022, desi banii exista! In data de 18 decembrie 2020, cand inca era Ministru de Finante, Florin Citu afirma: 'Salariile profesorilor au fost incluse, atat cresterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenta pana la 2022, dar si cresterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022.

Este inclusa in buget ca sa nu mai existe niciun fel de dezbatere in spatiul public. Stiu si multumesc premierului pentru intelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finantelor a anuntat-o ieri, deci sa nu mai avem discutia despre asta in spatiul public'.

Dupa ce a devenit premier, Florin Citu ne anunta ca nu mai sunt bani, iar majorarile salariale pentru profesori vor fi amanate pana in 2022!!

Banii exista, chiar Ministrul de Finante a spus pe 18 decembrie ca majorarile au fost prinse in buget. 10 zile mai tarziu, dupa Craciun, banii nu mai exista!

Guvernantii trateaza in acest moment profesorii ca si cum ar fi treapta cea mai de jos a societatii!

Aceasta nu este o petitie politica. Este o petitie prin care cerem recunoasterea rolului profesorilor in societate. Profesorii sunt cei care formeaza medicii, profesorii sunt cei care formeaza politicienii, profesorii sunt cei care formeaza politistii. Dar, in acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este platit mai prost decat un vanzator de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta inseamna ca in societatea romaneasca, un profesor este asimilat unui vanzator la supermarket, adica unui muncitor calificat.

Cerem reconsiderarea rolului si statutului profesorului in societatea romaneasca!

Romania are cel mai mic indice de salarizare a educatiei din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Cerem respectarea legii!

Legislatia in vigoare este Legea 153/2017, modificata prin OUG 135 din 14 august 2020:

Articolul 38, alin (4/11) 'Prin exceptie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant beneficiaza:

a) incepand cu 1 ianuarie 2019 de prima transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
b) incepand cu 1 ianuarie 2020 de a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
c) incepand cu 1 septembrie 2021 de salariile de baza prevazute de lege pentru anul 2022'
Lect. dr. Horea Mihai Badau".


Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani