SALARIILE BUGETARILOR NU SE PLAFONEAZA – Legea a fost respinsa in Senat: "Venit mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna” (Document)
20 September 2023 10:00 Lumea Banilor 1078Senatul, al carui presedinte este liderul PNL, Nicolae Ciuca (foto centru, langa Klaus Iohannis si Alina Gorghiu), a respins proiectul de lege care prevedea plafonarea salariilor bugetarilor la nivelul remuneratiei presedintelui Romaniei. Camera Deputatilor este insa for decizional.
Initiatorii au sustin ca unii bugetari incaseaza mai multi bani decat seful statului, si il depasesc la salariu pe presedintele SUA. Potrivit expunerii de motive, numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile. Se arata ca acest lucru se intampla de ani de zile si ajunge sa duca salariile la nivele astronomice in unele institutii ale statului, iar, totodata, multe functii sunt salarizate din fonduri publice la nivele chiar si peste alte tari.
Venituri astronomice
"Salarii astronomice sunt si la ANRE, de 12.000 de euro pe luna. Aceeasi este situatia si in institutele nationale de cercetare dezvoltare, unde venitul directorului general pentru INCD IFIN-HH a atins inclusiv un maxim de 17.300 EUR/luna in 2019, in timp ce directorul general pentru INCD Urban Incerc a avut un venit din functie de pana la 13.000 EUR/luna, iar in INCD Geoecomar pana la 10.600 EUR/luna. La institutul in silvicultura ICAS, venitul lunar in 2019 a fost de 10 ori mai mare decat al Presedintelui Romaniei, si chiar mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna”, se arata in expunerea de motive.
Zeci de sporuri
Conform informatiilor centralizate de Ministerul Muncii, in sectorul public exista peste 50 de sporuri diferite, de la spor pentru conditii de stres, suprasolicitare neuropsihlca, munca in ture, pastrarea confidentialitatii, praf, antena, izolare, doctorat, fonduri europene, fonduri PNRR, etc. Aceasta situatie deschide usa unei salarizarii neunitare si preferentiale in baza unei Legi a salarizarii unice in sectorul bugetar, dar si unei lipse de transparenta si umflari artificiale ale veniturilor unor persoane, sustin initiatorii legii.
.