Grid star
eveniment

Salariile au crescut pentru aproape 2 milioane de romani. Iata cu cat s-au marit de la 1 iulie (Document)

Majorarea salariului minim a intrat in vigoare luni, 1 iulie 2024. Astfel, salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata creste la 3.700 lei lunar, fata de 3.300 lei.

Masura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca si reducerea muncii la negru si la nivel economic, prin cresterea consumului, cu influenta si asupra importului bunurilor de consum si sporirea puterii de cumparare a salariatilor, anunta Ministerul Muncii.
"Demersul este menit sa aduca un trai mai bun angajatilor din Romania si sa reduca saracia in munca. Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata presupune o apropiere a remuneratiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. In plus, din experienta anilor trecuti, cresterea salariului minim a adus si o crestere pe verticala a majoritatii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Tariful orar va fi de 22,024 lei/ora pentru un program normal de lucru in medie de 168 ore/luna. Astfel, salariul net va fi majorat cu 284 lei si ajunge la 2.363 lei in conditiile in care deducerea este de 300 lei.
In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.
Aceasta nu se aplica salariatilor din agricultura si industria alimentara, pentru aceste categorii aplicandu-se prevederile legale in vigoare.

5.000 lei amenda

Guvernul a aprobat luna trecuta si Legea privind stabilirea salariilor minime europene.Proiectul de lege urmeaza sa fie supus adoptarii de catre Parlamentul Romaniei in regim de urgenta. 
Salariul minim european este prevazut si in Planul National de Redresare si Rezilienta, Jalonul 392, potrivit caruia salariul minim brut pe tara garantat in plata se va stabili in baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formula clara, in consultare cu partenerii sociali.
"Salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi actualizat anual in functie de puterea de cumparare, nivelul general al salariilor si distributia acestora, rata de crestere a salariilor si productivitatea muncii la nivel national. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul sa nu fie mai mic de 50% din castigul salarial mediu brut. In plus, proiectul de lege presupune intarirea rolului pe care il au sindicatele si patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale
De asemenea, se prevede ca Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariati, indiferent daca acestia isi desfasoara activitatea in baza unui raport de munca, raport de munca cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportiva etc.) sau raport de serviciu.
Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de actiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru cresterea accesului salariatilor la drepturi salariale negociate colectiv si la o acoperire a protectiei prin contracte colective de munca sau acorduri colective de munca.
Se prevede, de asemenea, sanctionarea nerespectarii dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amenda de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a garantat in plata salariul minim brut.

 

>>Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

>>Nota de Fundamentare a proiectului de HG pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani