SALARIILE AU CRESCUT MAI MULT IN MEDIUL PRIVAT – Salariul mediu in sectorul public este cu doar 562 lei mai mare decat in sectorul privat (Documente)
Salariile in mediul privat au inregistrat o crestere mai mare in 2020 decat salariile in mediul public. Cu toate acestea, salariul mediu in in sectorul public ramane mai mare decat salariul mediu in sectorul privat. Diferenta nu este insa una foarte mare.
Concret, in 2020, salariul mediu net in sistemul privat a crescut cu 17,4%, in timp ce salariul mediu net in sectorul public a crescut cu doar 8,3%. Practic, a existat o inversare a tendintei de crestere a salariilor medii nete in favoarea sectorului privat, asa cum observa economistul Adrian Caciu, intr-o analiza postata pe pagina sa de Facebook, joi, 11 februarie 2021, dupa studierea datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).
Salariul mediu net continua sa fie insa mai mare in sectorul public fata de sectorul privat. Nu cu mult insa, diferenta dintre cele doua fiind de 14,8%, adica 562,1 lei, ceea ce inseamna 115 euro.
Cred ca propaganda care contrapune sistemul public sistemului privat trebuie sa inceteze pentru ca nu are sustinere in realitatea economica - Adrian Caciu
Pe de alta parte, economistul Adrian Caciu precizeaza ca salariile dintre sectorul privat si cel public vor continua sa se echilibreze in viitorul apropiat, avand in vedere ca in urmatorii doi, trei ani salariile angajatilor la stat nu vor mai creste.
Prezentam analiza economistului Adrian Caciu:
“Efectul cresterii veniturilor in sectorul public (pe care foarte multi l-au infierat si inca mai continua sa se penibilizeze pe subiect desi cifrele reale din economie ii contrazic) a condus la cresterea importanta a veniturilor din sistemul privat.
Rata de crestere a salariului mediu net in sistemul privat a fost 110% mai mare decat rata de crestere a salariului mediu net din sistemul public.
Salariul mediu net in sistemul privat a crescut cu 17,4% in anul 2020, in timp ce salariul mediu net in sectorul public a crescut cu doar 8,3%.
Cu alte cuvinte, tendinta de crestere a salariilor medii nete sectoriale s-a inversat in favoarea sectorului privat.
Salariul mediu net in sectorul public este cu doar 14,8% mai mare decat salariul mediu net in sectorul privat, potrivit datelor finale publicate de Institutul National de Statistica privind castigul salarial mediu pe anul 2020. 14,8%, nu 50%, nu 70%.
Diferenta medie nominala este de....562,1 lei. Adica 115 euro!!! Atat!
Iar tendinta este de echilibrare, de aplatizare a diferentei, avand in vedere o perioada de doi-trei ani in care salariile din sectorul public nu vor mai creste.
Institutul National de Statistica, prin cifrele anuntate astazi anuleaza toata propaganda de tip bolsevic care a vrut sa genereze un clivaj social intre sectorul privat si cel public.
De asemenea, observam ca strategia wage-led-growth isi atinge scopul (oricat nu ar conveni evazionistilor si optimizatorilor fiscali) in sensul ca, fara a produce economic disruption produce labour wellfare, fara a perturba productivitatea muncii si relatia cu randamentele (cu atat mai mult cu cat acest lucru se intampla in perioada de contractie putem anticipa manifestarea de dupa redresare).
In susbidiar, salariul mediu brut la nivel national a crescut cu 8,4% in anul 2020. Impulsul a fost dat de cresterea salariului minim cu 7,3% la inceputul anului 2020 precum si de masurile de pastrare a locurilor de munca inspirate din propunerile pe care le-am fcut noi (somaj tehnic, stimul de insertie etc.).
Cred ca propaganda care contrapune sistemul public sistemului privat trebuie sa inceteze pentru ca nu are sustinere in realitatea economica”.