SALARIILE AU CRESCUT CU 5 LEI – Cifrele care arata castigul net al romanilor. IT-istii au cei mai multi bani (Document)

810

sursa foto: observatornews.ro

In luna octombrie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.461 lei, cu doar 4 lei (+0,1%) mai mare decat in luna septembrie 2022.

Potrivit Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 4.008 lei, in usoara crestere, cu 5 lei (+0,1%) fata de luna septembrie 2022. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (9.427 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.238 lei).

Octombrie 2022 comparativ cu Octombrie 2021

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. Indicele castigului salarial real a fost 98,1% in luna octombrie 2022 fata de luna octombrie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 98,8% in luna octombrie 2022 fata de luna septembrie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 216,5%, cu 2,5 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna septembrie 2022.

Octombrie 2022 comparativ cu septembrie 2022

In luna octombrie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:
-cu 12,5% in activitati de editare;
-intre 4,5% si 8,5% in transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), transporturi pe apa;
-intre 1,5% si 4,0% in extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor;
-activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), tranzactii imobiliare, fabricarea echipamentelor electrice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea bauturilor.

Scaderi salariale

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna septembrie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-cu 53,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 38,7% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 19,6% in extractia minereurilor metalifere, in principal ca urmare a acordarii in luna precedenta de prime ocazionale si stimulente, bonusuri pentru management, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”;
-intre 3,5% si 5,5% in activitati de servicii anexe extractiei, telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
-intre 2,0% si 3,5% in industria metalurgica, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In sectorul bugetar , in luna octombrie 2022 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+1,3%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,5%). In administratia publica, castigului salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-0,2%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole